Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

«Ακίνδυνο» το σεξ πριν τον αγώνα

Δεν αποτελεί παράγοντα περιορισμού των αθλητικών επιδόσεων
«Ακίνδυνο» το σεξ πριν τον αγώνα
Οι αθλητές μπορούν να κάνουν άφοβα σεξ πριν τους αγώνες σύμφωνα με νέα μελέτη

Στον κόσμο του αθλητισμού διαχρονικά επικρατεί η άποψη ότι οι αθλητές (ειδικά οι άνδρες) πρέπει να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές πριν από τους αγώνες. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το σεξ «απομυζά» σωματικά ένα αθλητή ενώ επιπλέον του αποσπά την προσοχή από τον στόχο του. Μια νέα μελέτη έρχεται να αθωώσει το σεξ αναφέροντας ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη φυσική κατάσταση ενός αθλητή. Οπως φαίνεται δεν περιορίζει ούτε τη δύναμη ή την αντοχή του. Αγνωστες παραμένουν οι πιθανές επιπτώσεις στη ψυχολογία ενός αθλητή.
Η θεωρία
Η απαγόρευση του σεξ πριν από τους αγώνες στηρίζεται στη θεωρία ότι η ερωτική πράξη απελευθερώνει από τον οργανισμό σημαντικές ποσότητες τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που παίζει κεντρικό ρόλο στις αθλητικές επιδόσεις. Οι θιασώτες της αποφυγής του σεξ από αθλητές πριν τους αγώνες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη σεξ κάνει τους ανθρώπους πιο «επιθετικούς» γεγονός που στην περίπτωση ενός αθλητή αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα στην προσπάθεια που θα καταβάλει για να κερδίσει.
Τη θεωρία αυτή έχουν μάλιστα στηρίξει κατά καιρούς πολλοί αθλητές που έχουν δηλώσει ότι απείχαν από το σεξ πριν τους αγώνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θρύλου της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι που έχει δηλώσει ότι πριν από ένα πολύ σημαντικό αγώνα που είχε να δώσει απείχε από το σεξ για 6 εβδομάδες.

Η μελέτη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά έκαναν μετανάλυση διαφόρων ερευνών που έχουν γίνει για τις πιθανές επιπτώσεις του σεξ στην απόδοση ενός αθλητή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το σεξ δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη φυσική του κατάσταση. Μια εξ αυτών των ερευνών έδειξε ότι το σεξ ακόμη και λίγες ώρες πριν από έναν αγώνα (σύμφωνα με την έρευνα 12 ώρες πριν) δεν έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στη μέγιστη αεροβική δύναμη του αθλητή, στην οξυγόνωση καθώς και στην αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις του σεξ στη φυσική κατάσταση ενός αθλητή είναι μετρήσιμες αλλά όχι και οι ψυχολογικές. Οπότε υπάρχει ανοικτό πεδίο συζήτησης για το κατά πόσο το σεξ λίγο πριν από ένα αγώνα μπορεί να ενισχύσει ψυχικά και πνευματικά ένα αθλητή ή αντίθετα να τον αποπροσανατολίσει.  Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Journal of Sport Medicine και όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας αφού συνέπεσε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου