Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Σάλιο… αλληλεγγύης

Τα μυρμήγκια γιατρεύουν τους άρρωστους φίλους τους γλείφοντας τις «πληγές» τους
Σάλιο… αλληλεγγύης
Τα υγιή μυρμήγκια απομακρύνουν τον μύκητα από τους άρρωστους φίλους τους με το σάλιο τους (Φωτογραφία: Matthias Konrad - IST Austria)
 
Αν κάποιος γνωστός μας έπασχε από μια θανατηφόρο μεταδοτική δερματική νόσο, σίγουρα δεν θα σκεφτόμασταν να τον… γλείψουμε. Kάτι τέτοιο όμως, όπως αποκαλύπτουν αυστριακοί επιστήμονες, δεν ισχύει και στην περίπτωση των κοινωνικών εντόμων όπως π.χ. τα μυρμήγκια. 

Σε αντίθεση με εμάς, τα μικροσκοπικά έντομα περιθάλπουν τους μολυσμένους «γείτονες» της μυρμηγκοφωλιάς τους, γλείφοντάς τους. Με τον τρόπο αυτόν, προστατεύουν από μελλοντικές μολύνσεις τόσο τους άρρωστους φίλους τους, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας τους.

Ολοι για έναν και ένας για όλους
Τα ενδιαφέροντα νέα γύρω από την αλληλεγγύη των μελών της κοινωνίας των μυρμηγκιών, έρχονται από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας (IST Austria).
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές εξέθεσαν κάποια μυρμήγκια του είδους Lasius neglectus στον μολυσματικό μύκητα Metarhizium anisopliae. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα μολυσμένα έντομα σε φωλιές με άλλα πέντε υγιή μυρμήγκια και παρακολούθησαν τις κινήσεις τους.
Είδαν λοιπόν ότι τα υγιή μυρμήγκια πλησίαζαν τα άρρωστα και στη συνέχεια έγλειφαν τα σημεία όπου ο μύκητας είχε προκαλέσει βλάβες (φωτο). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το καθένα από αυτά να προσβληθεί ελαφρώς από τον εν λόγω μύκητα, όχι όμως σε σημείο που να κινδυνεύει η ζωή του. Από αναλύσεις που διενήργησαν στην πορεία οι επιστήμονες, είδαν ότι η διαδικασία αυτή οδηγούσε στην ενεργοποίηση δύο γονιδίων που σχετίζονταν με την καταπολέμηση του μύκητα, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού των μυρμηγκιών απέναντί του.

Προστατευτικός μηχανισμός μόνο για αλληλέγγυους
Κάτι τέτοιο, εξηγούν, δεν συνέβαινε στα μυρμήγκια που δεν βοηθούσαν τους άρρωστους «φίλους» τους. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης δεν οφειλόταν σε άλλους παράγοντες που συνδέονται με την κοινωνικοποίηση, όπως η έκκριση φερομονών.
Τα ευρήματα των αυστριακών ερευνητών παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS Biology». 

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου