Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο όμορφος πουπουλένιος τύραννος

O σαρκοβόρος Yutyrannus huali ήταν εξάδελφος του τυραννόσουρου
Ο όμορφος πουπουλένιος τύραννος
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Yutyrannus, του μοχθηρού δεινοσαύρου που ήταν καλυμμένος με πούπουλα
 
Ενα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος φτερωτού δεινόσαυρου  ανακαλύφθηκε στην περιοχή Liaoning στα βόρεια της Κίνας. Ο Yutyrannus huali  ήταν γιγάντιος, σαρκοβόρος, ανήκε στην ίδια οικογένεια με τους Τυραννόσαυρους (τυραννοσαυροειδή) και  έζησε περίπου 60 εκατομμύρια έτη πριν από τον βασιλιά των δεινοσαύρων, τον T. rex. Πρόκειται δε για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζώο με πούπουλα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. 
 
«Απαλή» μοχθηρότητα
Ομάδα ερευνητών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εντόπισε τα απολιθώματα ενός ενήλικα Y. huali . Το όνομα του είναι μια σύνθεση λατινικής και κινεζικής των μανδαρίνων και σημαίνει «όμορφος πουπουλένιος τύραννος».
Ο Y. huali  ζούσε πριν από περίπου 125 εκατομμύρια έτη και το μήκος του έφτανε τα δέκα μέτρα πλησιάζοντας το μέγεθος των εξάδελφων του T. rex που το μήκος τους άγγιζε τα 13 μέτρα. Ομως παρά το μέγεθος του ο Y. huali  ήταν σχετικά ελαφρύς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το βάρος του Y. huali  δεν ξεπερνούσε τον ένα τόνο ενώ οι T. rex είχαν εννέα φορές μεγαλύτερο βάρος. Το μικρό του βάρος και τα πούπουλα όμως δεν τον καθιστούσαν μη απειλητικό. «Αν τον άγγιζες θα ένιωθες ότι αγγίζεις μια μεγάλη παχιά γούνα» αναφέρει ο Κόργουιν Σάλιβαν όμοια με εκείνη των έμου. «Ωστόσο, τα πούπουλα δεν τον έκαναν λιγότερο απειλητικό και τρομακτικό» τονίζει ο ερευνητής που συνυπογράφει το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση Nature.

Απορίες και απαντήσεις
Η ανακάλυψη του Y. huali  δημιουργεί νέα δεδομένα  για τον κόσμο των δεινοσαύρων. Μια από τις παλαιότερες διαμάχες των ειδικών είναι αν οι μεγάλοι σε μέγεθος δεινόσαυροι διέθεταν πούπουλα (ή ακόμη και φτερά) ή αν διέθεταν μεν αλλά τόσο λίγα ώστε να μην καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σώματος τους.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμη και αν ο Y. huali  εκτός από πούπουλα διέθετε και φτερά θα ήταν αδύνατο να πετάξει εξαιτίας του μεγέθους και του βάρους του. Εκτιμούν επίσης ότι το παχύ στρώμα πούπουλων λειτουργούσε ως μόνωση για τους δεινόσουρους αυτούς αλλά δεν αποκλείουν το γεγονός να αποτελούσε καμουφλάζ ή να έπαιζε ρόλο επίδειξης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου