Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μητέρα Τερέζα: απάτη ή αγία;

Νέα έρευνα που ήρθε στο φως από Καναδούς ακαδημαϊκούς αμφισβητεί την «αγιοσύνη» και την ανιδιοτέλεια της Μητέρας Τερέζας και την χαρακτηρίζει προϊόν διαφημιστικής εκστρατείας.


Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στο Religieuses, ένα γαλλικό περιοδικό που μελετά την θρησκεία και τις επιστήμες ,οι επικεφαλείς ερευνητές δρ. Σερζ Λαριβ ,Τζενεβιέβ Σενάρντ και Κάρολ Σενεσάλ αφού ανέλυσαν περίπου τριακόσια ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή της Μητέρας Τερέζας, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν λεπτομέρειες που εκθέτουν την Καθολική μοναχή.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το Βατικανό, επέλεξε να παραβλέψει την άσχημη ανθρώπινη πλευρά της Μητέρας Τερέζας και το γεγονός ότι η ίδια δόξαζε, αντί να ανακουφίζει, την ταλαιπωρία των ασθενών που ήταν υπό τη φροντίδα της, με αποτέλεσμα να προχωρήσει, μετά το θάνατό της το 1997, στην αγιοποίησή της, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Ισχυρίζονται, ότι πολλά από τα ιδρύματα που είχε δημιουργήσει η Μητέρα Τερέζα ήταν ακατάλληλα για τους ενοίκους τους, εξαιτίας της κακής υγιεινής τους, της έλλειψης τροφής, φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής.

Καθώς η Μητέρα Τερέζα κατά τη διάρκεια της ζωής της είχε συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από φιλανθρωπίες και εράνους, πολλά από αυτά τα χρήματα φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί σε «μυστικούς»τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους φέρεται να διαχειριζόταν η ίδια η μοναχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη χρημάτων δεν μπορεί να είναι η αιτία για αυτές τις κακές συνθήκες.

Επικρίνουν ακόμη την Μητέρα Τερέζα για τις πολιτικές επαφές της. Αφενός κατηγορώντας την για την αποδοχή οικονομικών ενισχύσεων από τη βάρβαρη δικτατορία του Ντιβαλιέ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις δολοφονίες πάνω από 30.000 Αϊτινών μεταξύ 1957 και 1986.Αφετέρου για εξάπλωση μιας σκληροπυρηνικής δεξιάς Καθολικής ιδεολογίας, λέγοντας ότι διέδιδε «υπερβολικά δογματικές αντιλήψεις όσον αφορά, ειδικότερα, στις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και το διαζύγιο».

Ο δρ. Λαρίβ ,τονίζει ότι κατά ένα μεγάλο μέρος ο δημοσιογράφος του BBC Μάλκολμ Μάγκεριτζ, οδήγησε την μοναχή στη διεθνή της φήμη, διαμορφώνοντας την δημόσια εικόνα της και προωθώντας την σημαντικά ,καθώς συμμεριζόταν τις συντηρητικές Καθολικές της απόψεις.

Παρά τα αρνητικά, ο δρ. Λαρίβ δέχεται ότι υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στη ζωή και το έργο της Μητέρας Τερέζας,δηλώνοντας ότι :«Αν η εξαιρετική εικόνα της Μητέρας Τερέζας, όπως μεταφέρεται στη συλλογική φαντασία, έχει ενθαρρύνει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αφοσιωμένες αληθινά σε ανθρώπους που συνθλίβονται από τη φτώχεια, αυτό δεν μπορεί παρά να μας κάνει να χαιρόμαστε».


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου