Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ερευνητές κατασκεύασαν εύκαμπτη μπαταρία που φορτίζει ασύρματα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εύκαμπτη μπαταρία, που μπορεί να τεντωθεί μέχρι τρεις φορές σε σχέση με το αρχικό της μέγεθος και να φορτίζεται ασύρματα.

Για να το καταφέρουν αυτό, ενσωμάτωσαν σε ένα πολυμερές διακριτά τμήματα αποθήκευσης ενέργειας (energy storage islands) και συνδέσεις καλωδίων σε μορφή "σερπαντίνας" για να έχουν περιθώρια να τεντωθούν.

Έτσι, δημιουργείται μία ευλίγιστη μπαταρία αφού το πολυμερές ενσωματώνει τα στοιχεία που αποθηκεύουν την ενέργεια, ενώ τα καλώδια που είναι σε σχήμα "S" τεντώνουν χωρίς να σπάνε και μετά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Για να επιτευχθεί ασύρματη φόρτιση μέσω επαγωγής, θα πρέπει το πολυμερές να καλύπτει πλήρως τα τμήματα της μπαταρίας, ώστε να τα προστατέψει αποτελεσματικά από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα από την επαφή με κάποιο υγρό.

Η πρωτότυπη αυτή μπαταρία χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μια εμπορική συσκευή, αφού εκτός των άλλων τεχνικών θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, για την ώρα αντέχει μόνο 20 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου