Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τρεις εταιρείες επέλεξε η NASA για τα «διαστημικά ταξί»

Ιδιώτες στη μεταφορά αστροναυτών

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (Φωτογραφία: ΑΠΕ) 
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Η NASA επέλεξε τρεις ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή, εντός πενταετίας, μικρών διαστημοπλοίων τα οποία θα μεταφέρουν αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Σήμερα, και μέχρι την κατασκευή των διαστημοπλοίων αυτών, η αμερικανική Υπηρεσία πληρώνει στη Ρωσία 63 εκατ. δολάρια για κάθε αστροναύτη που στέλνει στο Διάστημα.

Η επιλογή των εταιρειών σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος της NASA για την ανάθεση σε ιδιώτες της μεταφοράς αστροναυτών σε χαμηλή τροχιά -έργο που μέχρι πρόσφατα εκτελούσαν τα διαστημικά λεωφορεία.

Η αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι αναθέτοντας το έργο αυτό σε ιδιώτες, θα μπορέσει να επικεντρώσει τις προσπάθειές σε πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως την επίσκεψη του ανθρώπου σε κάποιο κοντινό αστεροειδή και τελικά στον Αρη.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθούν από τη NASA με 1,1 δισ. δολάρια για την κατασκευή των διαστημοπλοίων τους. Επίσης, έχουν το ελεύθερο να αποκομίσουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες, όπως ο διαστημικός τουρισμός.

Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι η Boeing, η Space Exploration Technologies (γνωστή ως SpaceX) και η Sierra Nevada Corp. Τα διαστημικά οχήματα των δύο πρώτων έχουν τη μορφή κάψουλας, ενώ της τρίτης της μορφή ενός οχήματος που μοιάζει με τα διαστημικά λεωφορεία.

Πρόκειται για αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους εταιρείες. Η Boeing είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες αεροδιαστημικές εταιρείες, με μακρύ «βιογραφικό» στην κατασκευή πυραύλων και παρελθόν στη συνεργασία με τη NASA.

H SpaceX είναι μία σχετικά νέα εταιρεία, δημιούργημα του 41χρονου επιχειρηματία και εφευρέτη Elon Musk, ο οποίος βρίσκεται επίσης πίσω από την Tesla Motors και την υπηρεσία PayPal. Η Sierra Nevada δραστηριοποιείται στο χώρο του Διαστήματος επί μία 25ετία, βεβαίως όχι στην κλίμακα με την οποία έχει ασχοληθεί η Boeing.

Άλλες τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στην αρχική φάση του προγράμματος της NASA, αλλά τελικώς δεν επιλέχθηκαν, μπορούν να κατασκευάσουν τα οχήματα που πρότειναν, βεβαίως χωρίς χρηματοδότηση, ελπίζοντας αργότερα να τα ενοικιάσουν για τη μεταφορά αστροναυτών.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου