Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πρόγραμμα Avatar…πρόγραμμα αθανασίας!

Σαν από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το Πρόγραμμα Avatar του Dmitry Itsikov υπόσχεται αθανασία μέχρι το 2045! Με τη χρήση νευροεπιστήμης και ρομποτικής, ο Ρώσος επιστήμονας έχει σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ολογραφικού ανθρώπινου «Avatar» με τεχνητό εγκέφαλο, στον οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η συνείδηση ενός ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο «ανθρώπινο» ρομπότ!

avatar1

Για το σκοπό αυτό, ο Dmitry Itsikov έχει συγκεντρώσει μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων, ενώ για τη χρηματοδότηση του project Avatar, έστειλε προσωπικές επιστολές σε όλους τους δισεκατομμυριούχους της λίστας του Forbes σε μια προσπάθεια να τους προσελκύσει ως επενδυτές, ενώ αναζητεί ακόμα και την υποστήριξη των κυβερνήσεων. Προς το παρόν, την υποστήριξή του έχει δηλώσει το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσίας και… ο Δαλάι Λάμα!

avatar3

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος, http://2045.com/, ο Dmitry Itsikov παραθέτει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τα μελλοντικά του σχέδια.
Στο πρώτο στάδιο, το οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2020, θα δημιουργηθεί ένα ρομπότ “avatar”, το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγχουν με τον εγκέφαλό τους. Το δημιούργημα αυτό θα έχει πολλαπλές εφαρμογές, με κύριο κλάδο την Ιατρική και το στρατό.
Στο δεύτερο στάδιο, που θα λάβει χώρα από το 2020 μέχρι το 2025, έχει σκοπό να επιτύχει τη δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος υποστήριξης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταμόσχευση ενός εγκεφάλου μέσα σε “avatar”.
Το τρίτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το Ρώσο επιστήμονα, στο διάστημα 2030-2035 και θα έχει ώς στόχο τη δημιουργία ενός υπολογιστικού-ψηφιακού μοντέλου του εγκεφάλου και της ανθρώπινης συνείδησης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά του σε ένα τεχνητό φορέα. Με άλλα λόγια, θα φτιάξει ένα ρομπότ…με συνείδηση! Αυτό πρακτικά θα επέτρεπε στους ανθρώπους να πετύχουν την αθανασία, ενώ με την ψηφιοποίηση της συνείδησής μας θα μπορούσαμε, ακόμα και να παραμετροποιήσουμε τον εγκέφαλό μας, «πειράζοντας» τις αναμνήσεις μας, ακόμα και τις δυνατότητές μας.

avatar2

Όμως,ακόμα κι αν τα παραπάνω σας φαίνονται αποκύημα της φαντασίας ενός τρελού επιστήμονα, περιμένετε να ακούσετε το τέταρτο και τελικό στάδιο. Το 2045, σε λιγότερο από 33 χρόνια από σήμερα , ο Itskov φαντάζεται την ύπαρξη «συνειδήσεων χωρίς υλική υπόσταση», δηλαδή άυλα σώματα, σαν ολογράμματα, τα οποία θα μπορούν να περνούν μέσα από τοίχους ή να κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, καθώς και τη δημιουργία σωμάτων από νανο-ρομπότ, τα οποία θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν διαφορετικές μορφές, κατά βούληση!
Όπως γράφει, λοιπόν, ο Itskov, «η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα κάνει μια πλήρως διαχειριζόμενη εξελικτική μετάβαση και τελικά θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος».



Ποιός ξέρει? Μπορεί, τελικά, όλα αυτά μια μέρα να είναι μια απτή πραγματικότητα… άλλωστε κάποτε τα smartphones και οι υπολογιστές ήταν, απλά, ένα εξωπραγματικό όραμα!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου