Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Επιτυχής προσεδάφιση του «Curiosity» στον Αρη

Επιτυχής ήταν η προσεδάφιση του μη επανδρωμένου εξερευνητικού οχήματος της ΝΑSA, «Curiosity», στον Αρη, εγκαινιάζοντας μια νέα φιλόδοξη φάση για την εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη».
Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση του Curiosity μεταδόθηκαν και οι πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες , με τους επιστήμονες και τους τεχνικούς της ΝΑSA να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.
Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του Αρη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνει λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα». «Συγχαίρω και ευχαριστώ όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της ΝΑSA που έκαναν πραγματικότητα το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του.
Το «Curiosity» εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Αρη. Η αποστολή κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζεται ότι το όχημα θα αντέξει να λειτουργήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τη διετία που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της NASA.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου