Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σπρέι δερματικών κυττάρων υπόσχεται ταχύτερη επούλωση

  Το σπρέι περιέχει δερματικά κύτταρα και πρωτεΐνες που επιταχύνουν την επούλωση της πληγής  
Το σπρέι περιέχει δερματικά κύτταρα και πρωτεΐνες που επιταχύνουν την επούλωση της πληγής 

Ένα σπρέι που επικαλύπτει την πληγή με ένα στρώμα δερματικών κυττάρων μοιάζει η ιδανική λύση αποτελεσματικότερης επούλωσης των τραυμάτων υποστηρίζουν, Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet, το σπρέι δοκιμάστηκε σε 228 άτομα με έλκος στο άκρο πόδι, μια επώδυνη ανοιχτή πληγή που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επουλωθεί.
Τα έλκη που αντιμετωπίστηκαν με ψεκασμό δερματικών κυττάρων ήταν πιθανότερο να επουλωθούν και μάλιστα γρήγορα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ταχύτερη επούλωση έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων για τα εθνικά συστήματα υγείας.
Γενικά, τα έλκη στο άκρο πόδι είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους και μέχρι σήμερα η καλύτερη δυνατή θεραπεία είναι με επιδέσμους συμπίεσης, που επουλώνουν το 70% των ελκών μετά από έξι μήνες. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν την μεταμόσχευση δέρματος από άλλο σημείο του σώματος.
Το καινοτόμο σπρέι δερματικών κυττάρων δημιουργεί ένα επικάλυμμα από κύτταρα και πρωτεΐνες πάνω από την πληγή.
Οι ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα και έκαναν ψεκασμούς καθημερινά για 14 ημέρες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Το μέγεθος της πληγής άρχισε να μειώνεται σταδιακά, αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας. Μάλιστα, το 70% των ασθενών είχε θεραπευθεί τρεις μήνες μετά την θεραπεία. Το αντίστοιχο ποσοστό με άλλα θεραπευτικά μέσα ήταν 46%.
Όπως εξηγεί ο Δρ Χέρμπερτ Σλέιντ που συμμετείχε στην έρευνα «η θεραπεία έχει την δυνατότητα να βελτιώσει τον χρόνο ανάρρωσης του έλκους στο άκρο πόδι, χωρίς την ανάγκη δερματικού μοσχεύματος. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα αποκτήσει μια δεύτερη πληγή (στο σημείο λήψης του μοσχεύματος), ενώ το σπρέι είναι άμεσα διαθέσιμο εν αντιθέσει με τα μοσχεύματα που χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο καλλιέργειας πριν εμφυτευτούν, εκθέντοντας τον ασθενή σε κίνδυνο λοίμωξης».
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Healthpoint Biotherapeutics, εστίασε κυρίως στην ασφάλεια και την άριστη δοσολογία, χωρίς να απαντήσει με σαφήνεια αν είναι η πρακτικότερη θεραπεία για τα έλκη άκρου ποδός.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου