Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Αντηλιακό από… φράουλες!

Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν χαρίζουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία
Αντηλιακό από… φράουλες!
Χρυσαφένιο μαύρισμα χωρίς... παρατράγουδα υπόσχεται η αντηλιακή κρέμα με φράουλα που οραματίζονται οι επιστήμονες

«Ασπίδα» ενάντια στα εγκαύματα που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί η ταπεινή φράουλα, σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κυττάρα και στη συνέχεια τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο.
Τα δείγματα, στην πορεία, εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία αντίστοιχη με εκείνη που θα δεχόταν ένας λουόμενος επί 90 λεπτά μεσημεριανής ηλιοθεραπείας στη Γαλλική Ριβιέρα.

Γλυκιά «ασπίδα»
Φάνηκε λοιπόν ότι σε συμπύκνωση 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.
«Μέσα από τη μελέτη μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση του εκχυλίσματος φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαουρίτσιο Μπατίνο.
«Η δράση αυτή είναι μείζονος σημασίας καθώς χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος» υπογραμμίζει ο δρ Μπατίνο.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry», τα ενδιαφέροντα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αντηλιακής κρέμας από φράουλες.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου