Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«Πράσινα» βεγγαλικά


Οταν απολαμβάνουμε τον κατάφωτο από χρώματα νυχτερινό ουρανό, πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρίψη βεγγαλικών στο περιβάλλον.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις φωτοβολίδες που χρησιμοποιούνται ως σήμανση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, προβλημάτισε τους ειδικούς του Τμήματος Πυροτεχνουργίας και Προτύπων του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βλαβερών χημικών ουσιών των «λουλουδιών» των... αιθέρων με ουσίες φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Με επικεφαλής τους Τζάρεντ Μορέτι και Τζες Σαμπατίνι, οι ερευνητές βρήκαν «αντικαταστάτες» σε ουσίες οξείδωσης (χημικές ουσίες πλούσιες σε οξυγόνο που πυροδοτούν την καύση των βεγγαλικών, όπως π.χ. το υπερχλωρικό κάλιο και το νιτρικό βάριο) που θεωρούνταν απειλή είτε για την ανθρώπινη υγεία είτε για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η εξεύρεση ουσιών που θα οδηγούσαν απλά στο άναμμα των βεγγαλικών δεν ήταν αρκετή: θα έπρεπε ταυτόχρονα να είναι ακίνδυνες για την υγεία, να μην εμφανίζουν ευαισθησία στην υγρασία αλλά και να παράγουν λάμψη σε έντονα χρώματα. Οι ουσίες με τις οποίες πειραματίστηκαν ήταν κυρίως το νιτρικό στρόντιο, το υπεριωδικό κάλιο και το υπεριωδικό νάτριο.
Τα νέα οικολογικά ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα μπορούσαν να έχουν ευρεία εφαρμογή τόσο σε στρατιωτικά βεγγαλικά όσο και σε κοινά πυροτεχνήματα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου