Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Συσκευή-κράνος που θα διαβάζει τις σκέψεις


Η νεότευκτη Veritas Scientific σχεδιάζει μία τεχνολογία που υπόσχεται πρόσβαση στις πιο μύχιες σκέψεις και μνήμες μας.
Πηγή έμπνευσης για την υλοποίηση του πρότζεκτ υπήρξε ένα μυθιστόρημα του Φίλιπ Νικ: πρόκειται για ένα κράνος, όμοιο με αυτό που φέρουν οι μοτοσυκλετιστές, εξοπλισμένο με αισθητήρες που μπορούν να διαβάζουν το μυαλό αυτού που το φοράει, μεταφράζοντας τις σκέψεις του σε εικόνες. Το τεχνούργημα βασίζεται σε ένα σύστημα ηλεκτρογραφικής καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, που μέλλει να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο ενάντια σε «επικίνδυνα» μυαλά και εν δυνάμει εχθρούς.
Ευρεία εφαρμογή αναμένεται επίσης να έχει και στο πεδίο της αστυνομικής ταυτοποίησης, αναβαθμίζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους ανάκρισης και εντοπισμού υπόπτων.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο «όπλο» που δεν πρέπει να διατεθεί μονάχα για κυβερνητική χρήση και ανάλογους σκοπούς, αλλά αντιθέτως οφείλει να δοθεί σε ευρεία χρήση, λόγου χάρη ως εφαρμογή που μπορεί να φορτώσει κάποιος στο κινητό τηλέφωνό του.
Πειράματα, βασισμένα σε πιθανά σενάρια τρομοκρατίας, έχουν ήδη διεξαχθεί υπό εργαστηριακές συνθήκες, βοηθώντας στην ανεύρεση πιθανών τρομοκρατών.
Ωστόσο, ο Αμερικανικός στρατός έχει ήδη στη διάθεσή του μία παρόμοια τεχνολογία ονόματι Brain Truth, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε Ιρανούς πράκτορες που πέρασαν τα σύνορα του Μεξικού με σκοπό να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες ενός καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν, του Πήτερ Ρόζενφελντ, ο οποίος χρηματοδοτείται από τον Αμερικανικό στρατό με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών αποκρυπτογράφησης των ανθρώπινων αντιδράσεων, προκειμένου να αποδειχθεί αν κάποιος λέει την αλήθεια ή ψεύδεται.
Πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα που εμπλέκει πολλά γνωστικά πεδία, ένα μεγάλο φάσμα τεχνολογιών, καθώς και μία ευρεία γκάμα πειραματικών δοκιμασιών που θα βοηθήσουν στη διαρκή βελτιστοποίηση του συστήματος.
Το κράνος δεν είναι έτοιμο ακόμη, αλλά η ανάπτυξη τεχνολογιών ανάγνωσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι, ειδικά στην εποχή μας, κάτι το αναπόφευκτο, έστω κι αν έτσι, μέσω της καταγραφής και ανάλυσης των εγκεφαλικών σημάτων, πλησιάζουμε ακόμη πιο κοντά στις πλήρως ελεγχόμενες κοινωνίες τύπου Τζορτζ Όργουελ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου