Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

«Εξυπνα» φανάρια αποφεύγουν τη βροχή

Μια νέα γενιά φαναριών αυτοκινήτου που στοχεύουν και στέλνουν το φως τους ανάμεσα στις σταγόνες, με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνεται το φως τους λόγω της βροχής, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.
Οπως περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό «Technology Review» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σρινιβάσα Ναρασιμχάν από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, δημιούργησαν ένα σύστημα «έξυπνων» φαναριών που θα αυξάνει την ορατότητα σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής ή χιονόπτωσης.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι οδηγοί βασίζονται κυρίως στο φως των φαναριών τους. Στην πραγματικότητα όμως το φως αυτό περιορίζει την ορατότητά τους, καθώς λόγω της υγρασίας αντανακλάται και πάλι πίσω στον οδηγό.
Το πρότυπο «έξυπνο» σύστημα που σχεδίασαν οι ερευνητές αποτελείται από τον συνδυασμό μιας κάμερας, ενός προτζέκτορα και ενός διαχωριστή δέσμης, και λειτουργεί προβλέποντας την κατεύθυνση των σταγόνων της βροχής και των χιονονιφάδων και κατευθύνοντας στην πορεία το φως των προηγμένων φαναριών ανάμεσά τους προκειμένου ο οδηγός να βλέπει καθαρά μπροστά του. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου