Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ακριβή η μεσογειακή διατροφή για τους πιο πολλούς ανθρώπους

Απαγορευτικό το κόστος για τους φτωχούς


Αν και η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ δημοφιλής παγκοσμίως, ιταλική μελέτη καταλήγει ότι στην Μεσόγειο τελικά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ακολουθεί το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής κυρίως λόγω οικονομικού κόστους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ Open, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Γενετικής και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας του Καθολικού Πανεπιστημίου του Καμπομπάσο, με επικεφαλής την Δρ Μαριαλάουρα Μπονάτσιο και τον Δρ Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρά τα διαπιστωμένα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οικονομική κρίση είναι αυτή που αποθαρρύνει τους ανθρώπους να την τηρήσουν ή να την υιοθετήσουν σε καθημερινή βάση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 13.000 ανθρώπους, συσχετίζοντας το εισόδημά τους με τις διατροφικές συνήθειες τους και κυρίως με το πόσο πιστά ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα ήταν αυτά που έκαναν τη λιγότερο πιστή μεσογειακή διατροφή, ενώ οι πιο εύποροι τηρούσαν πιο πιστά τους κανόνες της.

Τα άτομα υψηλού εισοδήματος είχαν 72% πιθανότητα να ακολουθούν πιστά τις συνήθειες της μεσογειακής δίαιτας, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η πιθανότητα για τους φτωχότερους.

Αυτό σημαίνει, όπως είπαν οι ερευνητές, ότι οι φτωχοί τρέφονται λιγότερο υγιεινά, καθώς καταφεύγουν συχνότερα στο προπαρασκευασμένο ή πρόχειρο φαγητό, επειδή συχνά είναι φθηνότερα από τα φρέσκα μεσογειακά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι οι φτωχοί στη Μεσόγειο κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία. Η μελέτη διαπίστωσε ποσοστό παχύσαρκων 36% μεταξύ των φτωχών έναντι 20% μεταξύ των εύπορων.

Σύμφωνα με την Δρ Μπονάτσιο, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το ολοένα αυξανόμενο κόστος διατροφής, ακόμα και σε βασικά είδη, που πλήττει τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο συμβάλλει στη φτωχοποίηση των ανθρώπων, αλλά και στην επιδημία παχυσαρκίας που εντείνεται κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο Δρ Γκαετάνο επεσήμανε ότι παρόλο που οι διαφορές εισοδήματος των ατόμων που μελετήθηκαν, δεν ήταν τεράστιες (κυμαίνονταν από καθαρό ετήσιο εισόδημα περίπου 10.000 ευρώ έως λίγο πάνω από 40.000 ευρώ), ήταν αισθητές οι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των ανθρώπων και οι συνέπειες για την υγεία τους.

Όπως είπε, το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να πυροδοτήσει, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ένα δημόσιο διάλογο για τη δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και όχι απλώς σε οποιεσδήποτε τροφές, αρκεί να είναι φθηνές.

«Το να προσκομίζουμε συνεχώς αποδείξεις για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, δεν πρέπει να είναι πια η μόνη μας μέριμνα. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί όντως αυτά τα οφέλη», υπογράμμισε ο ερευνητής.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου