Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Συναγερμός για ιό τύπου… SARS

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Βρετανίας καθώς ένας νέος κορονοϊός τύπου SΑRS μεταδίδεται πλέον και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πριν από λίγες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας που ανέλυσε το γονιδίωμα του ιού, πιστεύει ότι ο νέος κορονοϊός ξεκίνησε από τις νυχτερίδες και επισημαίνει ότι παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με άλλους ιούς που εντοπίζονται στα συγκεκριμένα θηλαστικά.

Οι κορονοϊοί αποτελούν μία οικογένεια ιών στην οποία εντάσσεται το απλό κρυολόγημα αλλά και ο φονικός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και προσβάλλουν ένα ευρύ φάσμα ζώων. Για τους Βρετανούς επιστήμονες, ο ιός αυτός εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τον SARS όπως μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο αναπνευστικό αλλά και να αποβεί μοιραίος.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί έντεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού παγκοσμίως . Τρία από αυτά καταγράφηκαν στην Βρετανία . Οι γιατροί στη Βρετανία εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι για πρώτη φορά διαπιστώθηκε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την Δευτέρα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και το Πακιστάν . Τώρα σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους ένας συγγενής του ασθενούς προσεβλήθη από τον ιό και νοσηλεύεται στο Μπίρμινγχαμ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο νέος κορονοιός προσβάλλει το αναπνευστικό. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πνευμονία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια.

Το 2002, ο κορονοιός SARS ξέσπασε στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία γρήγορα εξαπλώθηκε σε 30 χώρες με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους συνολικά πάνω από 800 άνθρωποι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου