Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα ερθει και στην Ελλάδα


Δείτε που θα πληρώνετε με το κινητό σας τηλέφωνο

Οι ανέπαφες πληρωμές, η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και το υπό ανάπτυξη οικοσύστημα μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών προτάσεων και προϊόντων, τα οποία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα γίνουν κομμάτι της καταναλωτικής μας καθημερινότητας, είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης και παρουσιάσεων στο φετινό Mobile World Congress.

Οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί στο θέμα συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι το 2025 είναι εφικτή η μετάβαση σε έναν κόσμο όπου τα μετρητά θα έχουν εκλείψει ολοκληρωτικά και το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μας θα γίνονται με τη χρήση των παραδοσιακών (πια) καρτών ή μέσω φορητών συσκευών, όπως είναι για παράδειγμα τα smartphones. Τα οφέλη είναι προφανή: Χαμηλότερο κόστος χρήματος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια για τον καταναλωτή, καλύτερος έλεγχος της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Στη Βαρκελώνη η Visa, μεταξύ άλλων νέων προϊόντων, παρουσιάζει και το πρώτο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα δούμε πριν από το τέλος του 2013 στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Η λειτουργία του βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με τις κάρτες ανέπαφων πληρωμών, οι οποίες κυκλοφορούν από το προηγούμενο καλοκαίρι και στη χώρα μας. Η συμβατή συσκευή, δηλαδή το smartphone με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μέσω NFC, όπου έχουμε εγκαταστήσει τη σχετική εφαρμογή και έχουμε εισάγει τα στοιχεία της κάρτας, μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες πληρωμές, εφόσον το τερματικό μηχάνημα (POS) στο ταμείο του καταστήματος ή σε κάποιον αυτόματο πωλητή υποστηρίζει τη σχετική τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φέρουμε το τηλέφωνο σε πολύ μικρή απόσταση από το μηχάνημα πληρωμών.

Για πληρωμές μικρότερες των 20 ευρώ δεν απαιτείται η εισαγωγή του τετραψήφιου αριθμού ασφαλείας της κάρτας (PIN) και έτσι η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη με τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών.

Στο σχετικό βίντεο, εκπρόσωπος της Visa εξηγεί στο protothema.gr τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση μια ανέπαφης πληρωμής, όπως ακριβώς θα μπορεί να κάνει σε λίγους μήνες ο καταναλωτής και στη χώρα μας. Η Visa είχε εφαρμόσει πιλοτικά πρόγραμμα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου τον προηγούμενο Αύγουστο στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου