Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Στις νυχτερίδες το όπλο για την καταπολέμηση των ιών;

Παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα


Είναι το μόνο θηλαστικό που μπορεί να πετάξει πραγματικά ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρουσιάζει αξιοθαύμαστες αντοχές! Μπορεί οι νυχτερίδες να έχουν ενοχοποιηθεί για τη μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών στους ανθρώπους όμως σε αυτές μπορεί να κρύβεται και το πλέον αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση των ιών. Θανατηφόρες για τον άνθρωπο και άλλα ζώα ασθένειες όπως η γρίπη, ο ιός SARS ή ο Έμπολα δεν επηρεάζουν καθόλου τον οργανισμό των νυχτερίδων.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Duke-National University της Σιγκαπούρης, ίσως οι νυχτερίδες κρύβουν το κλειδί της ανοσίας στους ιούς στα... φτερά τους! Ή -καλύτερα- στο γεγονός ότι πετούν. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πέταγμα απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μεγάλες ποσότητες ενέργειας απαιτούν υψηλό μεταβολισμό. Καθώς παράγει ενέργεια για να πετάξει, ο οργανισμός της νυχτερίδας παράγει και μεγάλη ποσότητα τοξικών ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν ενοχοποιηθεί ότι καταστρέφουν το DNA όμως φαίνεται πως οι νυχτερίδες έχουν αναπτύξει μια εκπληκτική άμυνα απέναντι σε αυτό.

“Κάποια γονίδια που παίζουν ρόλο στην καταστροφή του DNA φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικά και για την ανοσία του οργανισμού” εξηγεί ο Wang Li Fa του Duke-National University. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην ανακάλυψη τους αυτή για να διαπιστώσουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός στις νυχτερίδες και για τους ανθρώπους ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης και μετάδοσης σοβαρών ασθενειών που οφείλονται στους ιούς.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου