Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Επαναστατικός αισθητήρας εικόνας μετατρέπει ολόκληρη την οθόνη σε κάμερα!


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johannes Kepler στο Linz της Αυστρίας δημιούργησαν έναν νέο επαναστατικό αισθητήρα εικόνας που αντί να είναι μικρός, σε μέγεθος γραμματοσήμου, είναι μια τεράστια επίπεδη, ευέλικτη και διάφανη επιφάνεια που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε οθόνες!
Ας δούμε πως δουλεύει αρχικά: ο αισθητήρας έχει δημιουργηθεί από ένα πολυμερές το οποίο έχει διαποτιστεί με μικροσκοπικά φθορίζοντα σωματίδια. Το περισσότερο φως που πέφτει πάνω σε αυτά τα σωματίδια τα διαπερνάει καθιστώντας τα διαφανή. Το φως, όμως, που παραμένει διασκορπίζεται πάνω στην μεμβράνη, στην οποία έχει τοποθετηθεί περιμετρικά μια πληθώρα οπτικών αισθητήρων για τον εντοπισμό του. Μετρώντας τη σχετική φωτεινότητα του φωτός οι επιστήμονες μπορούν να βρουν το αρχικό σημείο εισόδου και να συναρμολογήσουν την εικόνα χρησιμοποιώντας μια τεχνική παρόμοια με αυτή των ακτινογραφιών και CT scans.

Optics 2

Δυστυχώς,  οι εικόνες είναι ασπρόμαυρες και εξαιρετικά χαμηλής ανάλυσης (32×32 pixels) αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν την ανάλυση χρησιμοποιώντας πολλές στρώσεις από αυτές τις μεμβράνες. Που θα μπορούσε πρακτικά να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια τεχνολογία εφόσον βελτιωθεί; Φανταστείτε ας πούμε ότι δεν θα ήταν απαραίτητο να τοποθετήσετε τον αισθητήρα Kinect πάνω στην τηλεόραση αφού αυτή μπορεί να διαθέτει ήδη αυτή την μεμβράνη στην οθόνη για τον εντοπισμό των κινήσεών σας!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου