Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Θαλάσσιοι ελέφαντες «ερευνούν» την Ανταρκτική

Θαλάσσιος ελέφαντας με αισθητήρα στο κεφάλι του «πραγματοποιεί έρευνα» στην Ανταρκτική για λογαριασμό επιστημονικού ινστιτούτου.

Θαλάσσιοι ελέφαντες, έχοντας προσαρτημένο στο κεφάλι τους ειδικούς αισθητήρες, βοήθησαν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πως σχηματίζονται τα ψυχρότερα και βαθύτερα νερά του ωκεανού και παρείχαν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του ρόλου που παίζει η Ανταρκτική θάλασσα στο παγκόσμιο κλίμα.

Οι θαλάσσιοι ελέφαντες, κολυμπώντας βαθιά στον Ανταρκτικό ωκεανό, παρείχαν στους επιστήμονες σημαντικά δεδομένα, σε μια περιοχή που είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν έρευνες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της απροσπέλαστης επιφάνειας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ανταρκτικό Κλίμα & Οικοσύστημα CRC που εδρεύει στην Τασμανία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό την ύπαρξη «νερού στον πυθμένα της Ανταρκτικής», ένα πυκνό και βαθύ στρώμα νερού κοντά στον πάτο του ωκεανού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των ωκεανών του κόσμου.

«Οι θαλάσσιοι ελέφαντες κατάφεραν να φτάσουν σε μια περιοχή της ακτογραμμής όπου κανένα πλοίο δεν ήταν δυνατό ποτέ να φτάσει», δήλωσε ο Γκάι Γουίλιαμς του Ιδρύματος CRC. «Αυτή είναι μια ιδιαίτερη μορφή του νερού της Ανταρκτικής και αποτελεί ένα από τους «μηχανισμούς» που καθοδηγεί την κυκλοφορία των ωκεανών. Αυτό που καταφέραμε ήταν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου