Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ανεμογεννήτριες σε κτήρια: εφαρμόσιμη ενεργειακή επιλογή ή “τρέλα”;

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αποτελούν μια βιώσιμη -ακόμα- λύση για την παραγωγή ενέργειας σε κτήρια με μεγάλη διάδοση παγκοσμίως.

Ισχύει όμως το ίδιο και για τις ανεμογεννήτριες; Υπάρχουν τεχνολογίες ενσωμάτωσης ανεμογεννητριών σε κτηριακές κατασκευές και κατά πόσο συμφέρουσες είναι;

Ο Άλεξ Γουίλσον αποκαλεί “τρέλα” την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε κτήρια και εξηγεί τους λόγους σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα Building Green.

1. Οι ανεμογεννήτριες σε κτήρια πρέπει να είναι μικρές ώστε να μην επηρεάσουν τη δομή και την ευστάθεια του κτηρίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι περιορισμένη.

2. Δεύτερον, οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις και προκαλούν κραδασμούς. Τα μειονεκτήματα αυτά καθιστούν τη χρήση του κτηρίου σχεδόν ανυπόφορη.

3. Το κόστος εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε κτήριο είναι πολύ υψηλό καθώς απαιτούνται συμπληρωματικά έργα για την αύξηση των αντοχών του κτηρίου.

4.Ακόμα κι αν βγουν οι αριθμοί, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τα ασφάλιστρα κατακόρυφα, καθώς η περιστροφή τεράστιων ελίκων στην οροφή ενός κτηρίου εγγυμονεί πολλούς και διάφορους κινδύνους.

5. Ο αέρας πάνω από τα ψηλά κτήρια δημιουργεί περιδινήσεις, οι οποίες συχνά περιορίζουν την απόδοση των ανεμογεννητριών.

6. Δεν υπάρχουν οργανωμένα, αξιόπιστα αρχεία της απόδοσης των ανεμογεννητριών μικρής ισχύος σε κτήρια. Τις περισσότερες φορές οι αποδόσεις είναι αποκαρδιωτικές, πολύ χαμηλότερες από εκείνες που διαφημίζουν οι κατασκευαστές, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Μουσείου Επιστήμης στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Όπως δείχνει και το άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο econews για το συγκρότημα κτήρια γραφείων κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που καθιστούν θετικό το ενεργειακό ισοζύγιο ενός κτηρίου. Όχι όμως οι ανεμογεννήτριες.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου