Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Στα σκουπίδια τα μισά τρόφιμα που παράγονται!

Συγκλονιστικά είναι τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον πλανήτη, δηλαδή από 1,2 ως 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, πετιούνται στα σκουπίδια.

«Ποσοστό μεταξύ του 30 και του 50%» από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι», εξηγούν οι συντάκτες σχετικής έκθεσης του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών (IMeche).

Η έκθεση με τίτλο «Global Food: Waste Not, Want Not» καταγγέλλει την μη προσαρμογή των υποδομών και των συστημάτων αποθήκευσης και τις πολύ αυστηρές περιοριστικές ημερομηνίες πώλησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν επίσης την συμπεριφορά των καταναλωτών, αναφερόμενοι κυρίως στις προσφορές «στο ένα δώρο το δεύτερο» ή στην αξίωση «για αισθητική τελειότητα» του προϊόντος στα μάτια των αγοραστών.

Επισημαίνουν ότι κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έως και τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζονται πετιούνται από τον ίδιο τον καταναλωτή.

Αυτή η καθαρή απώλεια δεν περιορίζεται στα απορρίμματα που προέρχονται από τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, προσθέτουν στην έκθεσή τους, καθώς η σπατάλη είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της διατροφικής αλυσίδας: 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σπαταλώνται μάταια για να απομακρυνθούν αυτά τα χαμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον δρ. Τιμ Φοξ του IMeche, «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε».

Μεταξύ του 2010 και του 2012, 860 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Είναι επίσης μια άχρηστη σπατάλη όσον αφορά τις εκτάσεις γης, το νερό και τους ενεργειακούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και την διανομή των τροφίμων αυτών», σημείωσε ο δρ. Φοξ.
Οι ειδικοί εισηγούνται στην έκθεσή τους την βελτίωση των μεθόδων και των υποδομών με μια ταυτόχρονη αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή, το οποίο θα επέτρεπε την προσφορά 60 ως 100% περισσότερης τροφής χωρίς να αυξηθεί η παραγωγή, αποδεσμεύοντας ταυτοχρόνως εκτάσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 2,9 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να τραφούν απ’ ό,τι σήμερα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου