Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυση κατά του Facebook για το «like»

Στο δικαστήριο θα βρεθεί το Facebook για την επιλογή «like», καθώς μήνυση έχει καταθέσει εναντίον του μία εταιρία που έχει κατοχυρώσει τη χρήση της συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας.


Συγκεκριμένα, η Rembrandt Social Media έχει στην κατοχή της πατέντες του εκλιπόντος ολλανδού προγραμματιστή Joannes Jozef Everardus van Der Meer, ο οποίος, πριν τον θάνατό του το 2004, έφτιαξε το κοινωνικό δίκτυο Surfbook. Το Surfbook ήταν ένα κοινωνικό ημερολόγιο που επέτρεπε στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες και να «εγκρίνουν» κάποιες από αυτές, με τη χρήση ενός κουμπιού «like».

Η Rembrandt Social Media υποστηρίζει ότι η επιτυχία του Facebook οφείλεται εν μέρει στη χρήση δύο κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών του ολλανδού προγραμματιστή, χωρίς να έχει τη σχετική άδεια. Οι ευρεσιτεχνίες του van Der Meer κατοχυρώθηκαν το 1998, πέντε χρόνια πριν το Facebook κάνει την εμφάνιση του.

«Πιστεύουμε ότι οι πατέντες της Rembrandt αποτελούν ένα σημαντικό θεμέλιο των κοινωνικών δικτύων όπως τα ξέρουμε σήμερα και αναμένουμε ότι ο δικαστής και οι ένορκοι θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα», δήλωσε ο δικηγόρος Tom Melsheimer, από την εταιρία «Fish and Richardson» που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου