Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Dognition: μια εφαρμογή για… σκύλους


Πόσο έξυπνος και πόσο υπάκουος είναι ο σκύλος μας; Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά έρχεται να δώσει μια διαδικτυακή εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για τους τετράποδους «συνοδούς» μας που δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ.

Το Dognition, όπως ονομάζεται, καθοδηγεί τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων μέσα από μια σειρά έξυπνων δοκιμασιών ώστε να αξιολογήσουν τις νοητικές ικανότητες των τετράποδων φίλων τους και στη συνέχεια να στείλουν τα αποτελέσματα σε μια κεντρική τράπεζα δεδομένων.  

Οι δοκιμασίες βασίζονται σε έναν ευχάριστο και παιχνιδιάρικο τρόπο μέτρησης της σκυλίσιας ευφυΐας, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες δεξιότητες που ξεκινούν από τη μνήμη και καταλήγουν στη συλλογιστική ικανότητα. Στόχος των ερευνητών, μέσα από τη συλλογή των δεδομένων, είναι η καταγραφή και η ανάλυση των ικανοτήτων των σκύλων ανά ράτσα.

Αντί 60 δολαρίων (δηλαδή περίπου 44 ευρώ) οι απανταχού ζωόφιλοι μπορούν να διασκεδάσουν με τα αγαπημένα τους ζωάκια, να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τις νοητικές επιδόσεις τους, αλλά και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον «καλύτερο φίλο» του ανθρώπου. 

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου