Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ερμαφρόδιτο σαλιγκάρι προτιμά τα πέη μίας χρήσης

Ένα την ημέρα

Για το μαλάκιο C.reticulata, ένα πέος την ημέρα τους ανταγωνιστές κάνει πέρα  
Για το μαλάκιο C.reticulata, ένα πέος την ημέρα τους ανταγωνιστές κάνει πέρα

Τα περισσότερα αρσενικά θα ήταν εντελώς απρόθυμα να αποχωριστούν το φαλλό τους, υπάρχει όμως ένα θαλάσσιο μαλάκιο που δεν έχει πρόβλημα να χάσει το πέος του μετά το σεξ -ένα καινούργιο θα φυτρώσει στη θέση του την επόμενη ημέρα.
Ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού, με την ονομασία Chromodoris reticulata, ανήκει σε μια κατηγορία μαλακίων που ονομάζονται γυμνοβράγχια και είναι συνήθως ερμαφρόδιτα.
Αυτό σημαίνει ότι τα σαλιγκάρια αυτά είναι θεωρητικά σεξουαλικά αυτάρκη, αφού διαθέτουν και πέος και «κόλπο». Προτιμούν όμως τις ερωτικές συνευρέσεις, στις οποίες καθένας από τους δύο παρτενέρ παίζει ταυτόχρονα το ρόλο του αρσενικού και του θηλυκού.
Η ομάδα του Αγιάμι Σεκιζάβα στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα συνέλεξε σαλιγκάρια C.reticulata από έναν κοραλλιογενή ύφαλο και τα άφησε να ζευγαρώσουν ελεύθερα μέσα σε ένα ενυδρείο.
Η μεγάλη ανακάλυψη ήρθε όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα σαλιγκάρια δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πέος τους για δεύτερη φορά το ίδιο 24ωρο. Διαπίστωσαν τελικά ότι, περίπου 20 λεπτά μετά το σεξ, το πέος αποσπάται.
Μια λεπτομερέστερη ανατομική εξέταση αποκάλυψε μάλιστα ότι κάτω από κάθε νέος πέος υπάρχει μια δομή σαν σπείρα, η οποία θα ξετυλιχτεί και θα αναπτυχθεί σε νέο φαλλό περίπου μια μέρα μετά την απόρριψη του προηγούμενου.
Γιατί όμως η εξέλιξη ανάγκασε το μαλάκιο να αναγεννά το πέος του και να δαπανά τόση ενέργεια;
Οι Ιάπωνες βιολόγοι δεν έχουν ακόμα εξηγήσει το μυστήριο, εικάζουν όμως ότι η απάντηση έχει σχέση με τον σεξουαλικό ανταγωνισμό:
Το πέος του σαλιγκαριού είναι αγκαθωτό, και φαίνεται ότι παρασύρει μαζί του υπολείμματα ξένου σπέρματος που μπορεί να παραμένουν στον «κόλπο» του εραστή του.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου