Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα 100GW ξεπέρασε η ισχύς από φωτοβολταϊκά

Nέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA)


Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά ξεπέρασε, μέσα στο 2012, το ορόσημο των 100GW, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA).

Αυτό που δεν αποκαλύπτει ο μεγάλος, στρογγυλός αριθμός, είναι ότι η ανάπτυξη που επετεύχθη πέρυσι στον ηλιακό κλάδο οφείλεται στην Ευρώπη σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Όπως καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η EPIA, η ισχύς από φωτοβολταϊκά πάνελ, παγκοσμίως, έφθανε τα 101GW έως τα τέλη του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν περίπου 30GW, ενώ άλλα τόσα είχαν προστεθεί το 2011.

«Οι παγκόσμιες δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας παράγουν μέσα σε ένα χρόνο τόση ηλεκτρική ενέργεια όση παράγουν 16 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα ή πυρηνικοί αντιδραστήρες του ενός GW ο καθένας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ένωση.

Παρά την πρόοδο που επετεύχθη, οι 16 μονάδες και τα 100GW ακούγονται πολύ... λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή η ανέγερση περίπου 1.200 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, συνολικής ισχύος άνω των 1.400GW, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων.

Η Γερμανία κυρίαρχος

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της EPIA δείχνουν ότι η Ευρώπη, που το 2011 πρόσθεσε τα 23GW από τα 30GW παγκοσμίως, πέρυσι αύξησε την ισχύ της από φωτοβολταϊκά κατά λιγότερο από 17GW.

Η Γερμανία, ωστόσο, συνέχισε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο προσθέτοντας 7,6GW. Στην Ευρώπη ακολούθησε η Ιταλία, με 3,3GW. Πέρα από αυτές τις δύο εξαιρέσεις όμως, η μεγαλύτερη αύξηση οφείλεται στην Κίνα (με 3,5GW), στις Ηνωμένες Πολιτείες (με 3,2 GW) και στην Ιαπωνία (με 2,5GW).

«Το κλειδί για την πρόοδο έγκειται στην αντιμετώπιση αυτών των νέων προκλήσεων της αγοράς και στη συνέχιση πολιτικών που επιτρέπουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας, στην κατεύθυνση της εξέλιξής της σε βασική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο πρόεδρος της EPIA Βίνφριντ Χόφμαν.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου