Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Έρευνα για τη «σκοτεινή ύλη» χαρτογραφεί το αόρατο στο Σύμπαν

Χάρτης του άγνωστου

Στο νέο χάρτη, οι φωτεινές περιοχές αντιστοιχούν σε «σβόλους» και «νήματα» σκοτεινής ύλης (Πηγή: L. Van Waerbeke, C. Heymans / CFHT)  
Στο νέο χάρτη, οι φωτεινές περιοχές αντιστοιχούν σε «σβόλους» και «νήματα» σκοτεινής ύλης

Ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα χάρτης της σκοτεινής ύλης, του μυστηριώδους, αόρατου υλικού που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ύλης του Σύμπαντος, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου που σάρωσε δέκα εκατομμύρια γαλαξίες.

Αν και μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης -ύλης που παραμένει αόρατη επειδή δεν εκπέμπει και δεν διαθλά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Όμως παρόλο που δεν μπορεί να ανιχνευτεί άμεσα, το μυστηριώδες υλικό, που εκτιμάται ότι είναι πέντε φορές περισσότερο από την κανονική ύλη, γίνεται αντιληπτό επειδή αρκεί βαρυτική έλξη στα άστρα και τους γαλαξίες.

Επιπλέον, η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το φως μακρινών γαλαξιών καθώς ταξιδεύει προς τη Γη.

Αυτό ήταν το φαινόμενο που χρησιμοποίησε διεθνής ερευνητική ομάδα για να δημιουργήσει τον νέο χάρτη.

Οι τελικές εικόνες, που καλύπτουν μια περιοχή του Σύμπαντος πλάτους ενός δισεκατομμυρίου ετών, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Το Τηλεσκόπιο Γαλλίας-Καναδά-Χαβάης (CFHT) στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, εφοδιασμένο με κάμερα των 340 Megapixel, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να εξετάσει την ακτινοβολία δέκα εκατομμυρίων γαλαξιών, και να αναλύσει τις παραμορφώσεις που προκαλεί στα είδωλά τους η σκοτεινή ύλη.

«Είναι συναρπαστικό να μπορούμε να "δούμε" τη σκοτεινή ύλη εξετάζοντας την παραμόρφωση του χωροχρόνου» σχολίασε στο AFP ο Λούντοβικ Βαν Βέρντεκε του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία έδειχναν ότι η σκοτεινή ύλη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο Σύμπαν -σχηματίζει γιγάντιους «σβόλους» και νήματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αχανείς περιοχές χωρίς καθόλου σκοτεινή ύλη.

Η ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων θα εξεταστεί περαιτέρω σε περίπου τρία χρόνια, διάστημα που εκτιμούν ότι χρειάζονται οι ερευνητές προκειμένου να επεκτείνουν τον χάρτη τους κατά δέκα φορές.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου