Μπορεί να μην τον έχετε δοκιμάσει, αλλά σίγουρα έχετε ακούσει για τον καφέ Kopi luwak, τον ακριβότερο και πιο σπάνιο καφέ του κόσμου. Ονομάζεται και «καφές της μοσχογαλής», που είναι ένα είδος νυφίτσας που συμμετέχει στην παρασκευή του.
Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Το συμπαθέστατο αυτό ζώο συντελεί (με τον τρόπο του…) στη δημιουργία του αρωματικού και γευστικότατου αυτού καφέ. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…
Ο καφές αυτός παράγεται κυρίως στην Ινδονησία από μια ποικιλία άγριων κόκκινων μούρων και η διαφορά βρίσκεται στην… επεξεργασία. Τα μούρα καταναλώνονται από τη νυφίτσα, όμως, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και έτσι το ζώο τα αποβάλλει με τα κόπρανα.
Τα στομαχικά υγρά του ζώου προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει στον εν λόγω καφέ ένα μοναδικό σοκολατένιο άρωμα και μια ιδιαίτερα απαλή υφή, χωρίς οποιαδήποτε πικρή επίγευση.
Οι Ινδονήσιοι, λοιπόν, δεν έχουν παρά να συλλέξουν τα μούρα από τα περιττώματα της νυφίτσας, να τα αποξηράνουν στον ήλιο και να τα ψήσουν… Στη συνέχεια πουλάνε τον καφέ για αρκετά δολάρια το κιλό. Και μη φανταστείτε ότι παίρνουν τα βουνά γι’ αυτό…
Τα τελευταία χρόνια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί στη χώρα, αφού τα ζώα αιχμαλωτίζονται για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα, μ΄΄αλιστα, να κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση.
Παρόλα αυτά, αν θέλετε να αγοράσετε τον καφέ και να τον δοκιμάσετε στο σπίτι, θα πρέπει να βάλετε γερά το χέρι στην τσέπη, αφού για ένα κιλό θα πληρώσετε από 100€ έως 600€.
Αν πάλι επιθυμείτε να τον απολαύσετε έξω (σ.σ. σε καφετέριες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ όπου σερβίρεται) θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 30€ το φλιτζάνι! Γιατί νυφίτσα είναι αυτή και θέλει λίγο μπουρμπουάρ παραπάνω!
Πηγή
Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Το συμπαθέστατο αυτό ζώο συντελεί (με τον τρόπο του…) στη δημιουργία του αρωματικού και γευστικότατου αυτού καφέ. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…
Ο καφές αυτός παράγεται κυρίως στην Ινδονησία από μια ποικιλία άγριων κόκκινων μούρων και η διαφορά βρίσκεται στην… επεξεργασία. Τα μούρα καταναλώνονται από τη νυφίτσα, όμως, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και έτσι το ζώο τα αποβάλλει με τα κόπρανα.
Τα στομαχικά υγρά του ζώου προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει στον εν λόγω καφέ ένα μοναδικό σοκολατένιο άρωμα και μια ιδιαίτερα απαλή υφή, χωρίς οποιαδήποτε πικρή επίγευση.
Οι Ινδονήσιοι, λοιπόν, δεν έχουν παρά να συλλέξουν τα μούρα από τα περιττώματα της νυφίτσας, να τα αποξηράνουν στον ήλιο και να τα ψήσουν… Στη συνέχεια πουλάνε τον καφέ για αρκετά δολάρια το κιλό. Και μη φανταστείτε ότι παίρνουν τα βουνά γι’ αυτό…
Τα τελευταία χρόνια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί στη χώρα, αφού τα ζώα αιχμαλωτίζονται για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα, μ΄΄αλιστα, να κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση.
Παρόλα αυτά, αν θέλετε να αγοράσετε τον καφέ και να τον δοκιμάσετε στο σπίτι, θα πρέπει να βάλετε γερά το χέρι στην τσέπη, αφού για ένα κιλό θα πληρώσετε από 100€ έως 600€.
Αν πάλι επιθυμείτε να τον απολαύσετε έξω (σ.σ. σε καφετέριες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ όπου σερβίρεται) θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 30€ το φλιτζάνι! Γιατί νυφίτσα είναι αυτή και θέλει λίγο μπουρμπουάρ παραπάνω!
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου