Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νέα επικάλυψη για προφυλακτικά προστατεύει 100% από HIV και αφροδίσια νοσήματα

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Manitoba στον Καναδά ανακοίνωσε ότι χάρη σε μια νέα επικάλυψη από νανοσωματίδια αργύρου, τα προφυλακτικά μπορούν να εξασφαλίσουν 100% προστασία ενάντια στον ιό HIV και τα λοιπά αφροδίσια νοσήματα.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που το προφυλακτικό είναι μια από τις αφαλέστερες μεθόδους προστασίας και αντισύλληψης, υπάρχει πάντα ένα ποσοστό αποτυχίας της τάξης του 15%.

Αφού βύθισαν τα προφυλακτικά σε διάλυμμα που περιείχε μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μόλις έρχονταν σε επαφή με τον ιό HIV ήταν σε θέση να αδρανοποιούν πλήρως τη μολυσματικότητά του.

Ο άργυρος είναι γνωστός για την αντιβακτηριακή του δράση, η μετατροπή του οποίου σε νανοσωματίδια την καθιστά ακόμα πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, το μικροσκοπικό μέγεθος των νανοσωματιδιών τους επιτρέπει να εμποτίζονται στα προφυλακτικά πολυουρεθάνης χωρίς να αλλάζουν το μέγεθος και το σχήμα τους.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς τα νανοσωματίδια του αργύρου εξουδετερώνουν πλήρως τον HIV και τους άλλους ιούς, ανυπομονούν όμως να δουν την ανακάλυψη τους να αξιοποιείται εμπορικά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου