Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδα σε παράλυτους

Ένα πειραματικό φάρμακο, το πρώτο που λαμβάνεται από το στόμα, δόθηκε σε ποντίκια με τραύματα στη σπονδυλική στήλη τους και πέτυχε να βελτιώσει την κίνηση των άκρων τους. Η ουσία, που μέσω του πεπτικού συστήματος διείσδυσε στο κυκλοφορικό σύστημα, κατάφερε να διασχίσει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, ενώ δεν επέφερε τοξικές παρενέργειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μοριακής και κυτταρικής βιοχημείας Σουνγκ Οκ Γιουν του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience", ανέπτυξαν το φάρμακο με την προσωρινή ονομασία LM11A-31, το οποίο είναι το πρώτο που στοχεύει θεραπευτικά στην πρωτεϊνη p75, αναστέλλοντας τη δράση της.

«Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να ληφθεί από το στόμα και να επιφέρει λειτουργική βελτίωση (των άκρων), χωρίς να προκαλέσει καμία τοξικότητα στα πειραματόζωα», δήλωσε η Γιουν. Μέχρι σήμερα, οι υπάρχουσες θεραπείες για τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν συνήθως επώδυνες επεμβάσεις.

Το μικρό μόριο που λαμβάνεται στοματικά, εμποδίζει τον θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων που περιβάλλουν και προστατεύουν τους νευράξονες, τις μακριές προεκβολές των νευρικών κυττάρων, τυλίγοντάς τους με τη μονωτική ουσία μυελίνη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ταχεία μετάδοση των σημάτων μέσω των νευρικών κυττάρων.

Η πρωτείνη p75 συνδέεται με το θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων και η αναστολή της δράσης της μέσω του πειραματικού φαρμάκου βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών του νευρικού συστήματος μετά τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Εναλλακτικά, άλλες επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην αναγέννηση των κατεστραμμένων νευρώνων, π.χ. μέσω βλαστικών κυττάρων.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τραύματα της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, με συνέπεια να είναι παράλυτοι και να εμφανίζουν πληθώρα επιπλοκών σε διάφορα όργανα (στην ουροδόχο κύστη, το έντερο κ.α.), σεξουαλική δυσλειτουργία και χρόνιο πόνο.

Τα πειράματα με τα ποντίκια (που περιλάμβαναν και τη χρήση εικονικού φαρμάκου «πλασέμπο» για λόγους σύγκρισης), επί μια περίοδο περίπου ενάμιση μήνα, έδειξαν ότι τα ζώα μπορούσαν σε ένα βαθμό να κινηθούν με σωστό συντονισμό των ποδιών τους, ακόμα και να κολυμπήσουν.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου