Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Βιονικό χέρι με αφή!

Νέου τύπου προσθετικό μέλος που συνδέεται με το νευρικό σύστημα


Το πρώτο προσθετικό άκρο, το οποίο δεν είναι απλώς πρακτικό, αλλά θα παρέχει και την αίσθηση της αφής σε αυτούς που το φορούν, πρόκειται σύντομα να τοποθετηθεί σε 20χρονο από τη Ρώμη που έχει υποστεί ακρωτηριασμό. Στόχος των ειδικών είναι στο μέλλον οι ακρωτηριασμένοι να μη θυμούνται ότι έχουν υποστεί απώλεια άκρου.

Μέχρι σήμερα τα τεχνητά μέλη είχαν την ιδιότητα να λαμβάνουν σήματα από τον εγκέφαλο, τα οποία είχαν ως προορισμό το μέλος-φάντασμα, όπως ονομάζεται το άκρο που λείπει. Ακολούθως, τα μετέφραζαν σε κινήσεις. Παρότι όμως διευκολύνουν τη ζωή των ασθενών, δεν έχουν αισθητικότητα.

Το νέο βιονικό χέρι το οποίο τοποθετείται και συνδέεται άμεσα με το νευρικό σύστημα, βοηθά στην αποκατάσταση της αίσθησης του αγγίγματος στους ακρωτηριασμένους.

Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν δύο ηλεκτρόδια που συνδέονται με δύο από τα βασικά νεύρα του χεριού, τα οποία επιτρέπουν ό,τι και η προηγούμενη έκδοση, δηλαδή την κίνηση με τη σκέψη όπως γίνεται με το αληθινό χέρι, αλλά επιπλέον θα στέλνει και αυτό τα σήματά του για την αφή πίσω στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου οι μισοί από όσους έχουν προσθετικό χέρι δεν το χρησιμοποιούν, διότι δεν αισθάνονται άνετα με την εμφάνισή του ή με τις λειτουργίες του.

«Αυτή είναι πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους, καθώς είναι το μόνο προσθετικό μέλος που θα παρέχει άμεση όχι μόνο αισθητικά αλλά και χρονικά αίσθηση της αφής», εξηγεί ο δρ Σιλβέστρο Μικέρα από την Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης και μέλος της ομάδας που κατασκεύασε το χέρι. Εκτιμά επίσης πως η αισθητικότητα που παρέχει η νέα εφεύρεση θα γίνει πλήρως αποδεκτή από τα άτομα με ακρωτηριασμό.

Στο βιονικό χέρι υπάρχουν σημεία υποδοχής της αίσθησης που αρχίζουν από το δέρμα, τα δάχτυλα και την παλάμη και φτάνουν μέχρι τον καρπό.

Τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο ο 20χρονος θα χρησιμοποιήσει το πρότυπο, οι ερευνητές θα μελετήσουν, εκτός από τις λειτουργίες, εάν και πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Βάσει των προβλημάτων που θα αναφερθούν, στο μέλλον οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να τελειοποιήσουν το βιονικό χέρι, το οποίο όπως εκτιμούν θα μπορεί να είναι έτοιμο για σχετικά ευρεία χρήση τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ηδη έχουμε δεδομένα από προπαιδευτικά πειράματα που έχουμε κάνει σε αρουραίους, οι οποίοι όχι απλώς προσαρμόστηκαν, αλλά στο τέλος της εκπαίδευσης κατάφεραν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την έκταση της βλάβης που έχουν υποστεί και οι νευρικές απολήξεις», καταλήγει ο δρ Μικέρα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου