Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι σπουδές στο πανεπιστήμιο χαρίζουν χρόνια ζωής

Οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν προσφέρουν μόνο γνώσεις και εφόδια για την αγορά εργασίας, αλλά και περισσότερα χρόνια ζωής.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες επιστήμονες κερδίζουν οκτώ χρόνια ζωής και οι γυναίκες τέσσερα.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη είναι υψηλότερο για το γυναικείο φύλο.

Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 83 χρόνια έναντι 77 των ανδρών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άνδρας 30 ετών με σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μπροστά του άλλα 51 χρόνια ζωής έναντι 43 που έχει ένας άνδρας χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο.

Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στην Τσεχία, για παράδειγμα, οι πτυχιούχοι ζουν 17 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από τους μη πτυχιούχους. Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η διαφορά είναι μόλις τρία χρόνια.

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σπουδές προσφέρουν επίσης καλύτερη υγεία, ωθούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, αυξάνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική και τη συμμετοχή στις εκλογές.

Οι πτυχιούχοι δηλώνουν επίσης πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Κι εδώ, πάντως, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Ενώ στη Δανία το επίπεδο ικανοποίησης φτάνει το 90%, στην Τσεχία κυμαίνεται από 30% έως 80% ανάλογα με το επίπεδο σπουδών. Μικρότερο είναι το χάσμα στον ευρωπαϊκό νότο.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε ποσοστό 70%, ενώ της τριτοβάθμιας σε ποσοστό 90%.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου