Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Google: Πως διαχειρίζεται αιτήματα κυβερνήσεων για αποκάλυψη πληροφοριών

Η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι μια συνεχής ανησυχία για τους χρήστες του Διαδικτύου και η Google ανακοίνωσε λεπτομερώς πώς προσεγγίζει τα αιτήματα κυβερνήσεων για τα δεδομένα των χρηστών.

Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα, το οποίο η εταιρεία πρόσθεσε στο Transparency Report και δίνει απαντήσεις στους χρήστες σε ερωτήσεις του τύπου «Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα με ενημερώσεις όταν η κυβέρνηση ζητά πληροφορίες για εμένα;» <…>

(Η απάντηση είναι: η Google δεν μπορεί να σας ενημερώσει αν ο λογαριασμός σας είναι απενεργοποιημένος ή αν η εταιρεία απαγορεύεται από τον νόμο να το πράξει. Μερικές φορές αγωνιζόμαστε για να δώσουμε στους χρήστες προειδοποίηση για τα δεδομένα τους, επιδιώκοντας να μην παραβιάσουμε τα εντάλματα έρευνας).

Η Google βρίσκεται σε «τεντωμένο σκοινί», όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η εταιρεία συγκεντρώνει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τους χρήστες, που μπορούν να επιτρέψουν να καθορίσει την προσωπικότητα κάποιου, το πού βρίσκεται. τι του αρέσει κ.α. Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν τη Google να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης και υπηρεσίες, αλλά απειλεί επίσης και την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Έτσι οι κυβερνητικοί οργανισμοί βασίζονται όλο και περισσότερο στη Google για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες.

Η Google ανακοίνωσε ότι μαζί με το νέο τμήμα στην έκθεση διαφάνειας (Transparency Report), θα συνεχίσει να πιέζει για την ανανέωση των νόμων, όπως ο νόμος απορρήτου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες στις ΗΠΑ. Επιπλέον, θα συνεχίσει τη «μακροχρόνια και αυστηρή διαδικασία για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των αιτημάτων».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας David Drummond η διαδικασία παροχής πληροφοριών προς διωκτικές αρχές και κυβερνήσεις έχει ως εξής:

- Η Google εξετάζει τα αιτήματα προσεκτικά για να βεβαιωθεί ότι είναι νόμιμα και σύμφωνα με τις πολιτικές της Google. Για να είναι έγκυρο ένα αίτημα, θα πρέπει να γίνει εγγράφως, να είναι υπογεγραμμένο από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο και να έχει εκδοθεί εντός των ισχύοντων νομικών πλαισίων.

- Η Google αξιολογεί το πεδίο εφαρμογής του αιτήματος. Αν έχει μεγάλο εύρος, μπορεί να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών ή να επιδιώξει τον περιορισμό του αιτήματος. Ο Drummond σημείωσε ότι η Google το κάνει αυτό πολύ συχνά.

- Η Google ενημερώνει τους χρήστες σχετικά με τη νομική απαίτηση κατά περίπτωση. Μερικές φορές δεν μπορεί, είτε επειδή νομικά απαγορεύεται είτε επειδή δεν έχουν επαληθευτεί τα στοιχεία επικοινωνίας του χρήστη.

- Η Google απαιτεί από τις κρατικές υπηρεσίες την παροχή σχετικού εντάλματος έρευνας για να παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών ενός χρήστη και ιδιωτικού περιεχομένου που είναι αποθηκευμένο σε έναν λογαριασμό Google, όπως μηνύματα στο Gmail, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο από το YouTube.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου