Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το Minority Report γίνεται πραγματικότητα

Μπορεί να έχει περάσει μια δεκαετία από την κυκλοφορία της ταινίας Minority Report, αλλά σίγουρα αν μας έχει μείνει κάτι από αυτήν την ταινία, είναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise. Ξέρετε, αυτό που του επέτρεπε να χειρίζεται τον υπολογιστή με ομαλές κινήσεις των χεριών του, πάντα με την συνοδεία κλασσικής μουσικής.
Όπως φαίνεται, για μια ακόμα φορά, τεχνολογία που είχε πρωτοεμφανισθεί στην μεγάλη οθόνη κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της και στην πραγματικότητα. Η Oblong Industries πρόσφατα παρουσίασε ένα λειτουργικό σύστημα που θα επιτρέπει στους χρήστες να χειρίζονται τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους.
Το όνομα του λειτουργικού είναι g-speak και χαρακτηρίζεται από την Oblong ως spatial operating environment (SOE) δηλαδή χωροταξικό λειτουργικό σύστημα. Οι χρήστες μπορούν να το χειρίζονται φορώντας ειδικά γάντια και εκτελώντας χειρονομίες «στον αέρα», όπως ακριβώς στην ταινία. Δυνατότητες όπως το άνοιγμα και η προβολή εικόνων, η περιστροφή τους, η η μετάβαση μεταξύ οθονών και η μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστών ακούγονται κοινότυπες αλλά το g-speak και οι κινήσεις που απαιτούνται για τις παραπάνω λειτουργίες, τους προσδίδουν μια ιδιαίτερη χάρη.
Ο επικεφαλής του Project είναι ο επιστήμονας John Underkoffler. Μπορεί το όνομά του να μην σας λέει κάτι, αλλά ο Underkoffler είχε εργαστεί ως σύμβουλος στο Minority Report, οι σκηνές με τον φουτουριστικό υπολογιστή μάλιστα ήταν δημιούργημά του. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια λοιπόν, ο Underkoffler προσπαθούσε να κάνει αυτήν την τεχνολογία πραγματικότητα, κάτι που έχει σχεδόν καταφέρει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Oblong, Kwin Kramer, πιστεύει πως το μέλλον των υπολογιστών είναι ένα σύστημα με πολλαπλούς χρήστες, πολλαπλές οθόνες και πολλαπλές συσκευές. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο σε περιπτώσεις αυξημένου φόρτου εργασίας, κάνοντας την
Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ανάμεσα στους φορείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοιου είδους λογισμικό, ενώ βέβαια υπάρχουν αναρίθμητες άλλες πιθανές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στην βιομηχανία και στην υγεία. Το σίγουρο είναι πως δύσκολα θα το δούμε μέσα στα σπίτια μας αφού προορίζεται κυρίως για επαγγελματική/βιομηχανική χρήση.
Για τους ιδιώτες, η καλύτερη λύση που θα τους προσέφερε μια ανάλογη εμπειρία, χωρίς να απαιτείται μια μικρή περιουσία για την απόκτησή του, είναι το Leap Motion.
Προς το παρόν απολαύστε το βίντεο όπου η Oblong μας δίνει μια γεύση από μια πρώιμη έκδοση του λογισμικού της.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου