Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Περισσότερο χιόνι στους πόλους «βλέπει» νέο κλιματικό μοντέλο

Τι δείχνει έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας


Σημαντικές αλλαγές στις χιονοπτώσεις, που θα φέρουν περισσότερο χιόνι στους πόλους, αλλά συνολικά λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπουν αμερικανοί ερευνητές που βάσισαν τη μελέτη τους σε ένα νέο κλιματικό μοντέλο.

Το μοντέλο «υψηλής ανάλυσης» ανέπτυξαν επιστήμονες της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τοπογραφικά χαρακτηριστικά, όπως βουνά, κοιλάδες κ.λπ. Το χρησιμοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Πρίνστον σε μελέτη τους για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στις χιονοπτώσεις. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στο Journal of Climate.

Η ομάδα των Σάρα Κάπνικ και Τόμας Ντέλγουορθ είδε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη, ο διπλασιασμός του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη χιονόπτωση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, για τις οποίες το λιωμένο χιόνι αποτελεί βασική πηγή πόσιμου νερού.

Στον αντίποδα, με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα σε περιοχές που είναι ήδη πολύ ψυχρές, όπως οι πόλοι, η συγκράτηση περισσότερης υγρασίας θα οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση των χιονοπτώσεων. Έτσι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ερευνητές, με το διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα, η ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής και της Ανταρκτικής θα δουν περισσότερο χιόνι. Το ίδιο θα συμβεί και στις ψηλότερες κορυφές των δυτικών Ιμαλαΐων και των Άνδεων καθώς και στο «τρίγωνο» του Γιούκον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτά που έχουν προκύψει από άλλα μοντέλα και τα οποία προέβλεπαν μειωμένη χιονόπτωση σε τόσο μεγάλα υψόμετρα. Συμφωνούν, ωστόσο, με τις σημερινές παρατηρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου