Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κλινική κρυογενετικής που υπόσχεται αθανασία

Ομογενής ίδρυσε της πρώτη κλινική κρυογενετικής στην Αυστραλία. Ο Παντελή Τσολακίδης, εντυπωσιασμένος από το βιβλίο «Η προοπτική της αθανασίας» που διάβασε την δεκαετία του 1960, έβαλε σκοπό της ζωής του να κάνει την κρυογενετική γεγονός.

«Για μένα, φαινόταν λογικό. Ας είμαστε σαφείς τώρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έρθετε πίσω στη ζωή. Αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα. Σκέφτηκα τότε μέσα μου, ότι η φράση "εύλογη πιθανότητα" ακούγεται καλύτερα παρά το "καμία πιθανότητα", όταν είσαι νεκρός» δήλωσε ο ιδιος.

Ο Τσολακίδης είναι από το 2009 συνιδρυτής και διευθυντής του Stasis Systems Australia, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει εγκατάσταση κρυογενετικής αποθήκευσης στην Αυστραλία, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την αιώνια ζωή μέσω της κρυογενετικής.

Κρυογενετική είναι η διατήρηση του ανθρώπινου σώματος, κάτω από κρυογόνες θερμοκρασίες του υγρού αζώτου, στους -196 ° C, με την προσδοκία ότι η εξαιρετικά προηγμένη ιατρική τεχνολογία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επισκευάσει τις συσσωρευμένες βλάβες που επιφέρει η γήρανση και τα νοσήματα σε μοριακό επίπεδο, καθώς και να επαναφέρει τους κρυοσυντηρημένους ανθρώπους στη ζωή.

Σύμφωνα με την κρυογενετική διαδικασία, αφού ένα άτομο νομικά ανακοινώνεται ως νεκρό, το αίμα του παροχετεύεται και αντικαθίσταται με αντιψυκτικό και το σώμα αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο για να διατηρηθεί. Τα σώματα καταψύχονται και φυλάσσονται ανάποδα σε κυλίνδρους, τους λεγόμενους «κρυοστάτες». Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή. Οι υποστηρικτές της κρυογενετικής ελπίζουν ότι, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, θα είναι σε θέση να ξεπαγώσουν τους κρυοσυντηρημένους «πελάτες» τους στο μέλλον.

«Πιθανώς, κάτι τέτοιο βρίσκεται περίπου 200 χρόνια μακριά» λέει ο Παντελής Τσολακίδης. Μιλώντας για το πως αποφάσισε να ιδρύσει την κλινική κρυογενετικής δήλωσε «Ενδιαφέρθηκα πολύ και σκέφτηκα ότι αν δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος, θα το κάνω εγώ». Το 2009, παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Κρυογενετικής Αυστραλασίας (Cryonics Association of Australasia - CAA), όπου γνώρισε τον Μαρκ Μίλτον, πιστό της κρυογενετικής, ο οποίος του εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι όσοι Αυστραλοί ήθελαν να καταψυχθούν μετά τον θάνατό τους, έπρεπε να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ όπου το ινστιτούτο κρυογενετικής του Μίτσιγκαν ήδη έχει έξι Αυστραλούς στην κρυοσυντήρηση, ενώ το Alcor, Ίδρυμα Επέκτασης Ζωής (Alcor Life Extension Foundation) στην Αριζόνα, έχει δύο.

«Μιλήσαμε γι αυτό το θέμα και ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι και οι δύο είχαμε το ίδιο ενδιαφέρον. Έχουμε αναπτύξει την ιδέα να χτίσουμε την πρώτη κρυογενετική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Αυστραλία. Δεν πιστεύαμε, όμως, ότι θα βρίσκαμε δέκα επενδυτές, ο καθένας απ' τους οποίους θα συνέβαλλε με 50.000 δολάρια. Σήμερα έχουμε 11 επενδυτές, οι οποίοι δεσμεύονται να συνεισφέρουν $50.000, ο καθένας» εξηγεί ο Τσολακίδης, μιλώντας για το πως ξεκίνησε η συνεργασία τους.

Ωστόσο η ιδέα έμεινε στον «πάγο» για 3 χρόνια και φέτος που βρέθηκαν οι επενδυτές- θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση, η οποία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Όταν αποπερατωθεί, η κρυογενετική εγκατάσταση θα έχει αρχικά περίπου 60 διαθέσιμες θέσεις, ωστόσο θα είναι επεκτάσιμη μονάδα. Οι «πελάτες» της κρυογενετικής εγκατάστασης αποθηκεύονται σε κυλίνδρους - είτε σε κρυοστάτες όπου χωρούν περίπου έξι άτομα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου