Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Wikipedia: Στόχος το 1 δισ. επισκέπτες μέχρι το 2015

Η online εγκυκλοπαίδεια εκτιμά ότι θα υπερδιπλασιάσει τους χρήστες της, κυρίως λόγω της διάδοσης των κινητών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Χάρις στην ολοένα μεγαλύτερη χρήση των smartphone στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Wikipedia φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει το 1 δισ. χρήστες. Αυτό υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Jay Walsh, υπεύθυνος επικοινωνίας του Wikimedia Foundation, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο.

Η πρόσβαση στη Wikipedia από ανθρώπους στα πέρατα του πλανήτη, σε περιοχές όπου οι υπολογιστές δεν είναι διαδεδομένοι, προϋποθέτει ότι όλα τα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας θα προβάλλονται σε μία εκδοχή που θα περιλαμβάνει μόνο κείμενο.

Η μορφοποίηση των άρθρων γίνεται μέσα από το πρότζεκτ «Wikipedia Zero», που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. «Είναι απίστευτα δύσκολο να μετατρέψεις το website, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα από το απλούστερο τηλέφωνο», σημείωσε ο Walsh στο Πρακτορείο.

«Σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η πρόσβαση στο κανονικό σάιτ της Wikipedia κοστίζει 1-2 δολάρια, δηλαδή ένα υπολογίσιμο ποσό για αυτές τις χώρες», πρόσθεσε. «Προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτό το εμπόδιο».

Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι συμφωνίες του Wikimedia Foundation με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως οι γαλλική Orange και η ολλανδική VimpelCom, οι οποίες συμμετέχουν στο πρότζεκτ και έχουν δεχθεί να παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στην «απλοποιημένη» έκδοση της Wikipedia ή, στη χειρότερη περίπτωση, να μειώσουν κατά πολύ τις υποχρεώσεις τους.

Με αυτό τον τρόπο, το Wikimedia Foundation εκτιμά ότι μέχρι το 2015 θα έχει διπλασιάσει τους επισκέπτες του, οι οποίοι σήμερα φτάνουν παγκοσμίως τα 484 εκατομμύρια. Μία παρενέργεια, όμως, είναι ότι η μικρή οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, και η έλλειψη φυσικού πληκτρολογίου, ενδεχομένως θα αποτρέψουν πολλούς νέους χρήστες από το να προσθέσουν καινούριο περιεχόμενο στην εγκυκλοπαίδεια.

Άλλωστε, ο αριθμός των ενεργών συντακτών –όσων δηλαδή επεξεργάζονται λήμματα τουλάχιστον πέντε φορές τον μήνα– έφτασε στο απόγειό του στην αγγλική έκδοση της Wikipedia το 2007, αγγίζοντας τους 50.000.

Από τότε μειώνεται συνεχώς, αγγίζοντας σήμερα για την αγγλική έκδοση τους 33.000. «Υπάρχει μία γενικευμένη αίσθηση πως η εγκυκλοπαίδεια έχει ολοκληρωθεί», σχολίασε ο Jay Walsh.

Αν και αναγνωρίζει τα εμπόδια που θέτει η χρήση των κινητών, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ιδρύματος εκτιμά ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες οι εκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας βρίσκονται σε τόσο πρώιμο στάδιο που σίγουρα θα προσελκύσουν περισσότερους συντάκτες.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου