Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Όγκος βρέθηκε σε γυναικείο σκελετό ρωμαϊκής περιόδου!


Σε μια νεκρόπολη στην Ισπανία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα λείψανα μιας γυναίκας της Ρωμαϊκής περιόδου που πέθανε στα 30 της, με έναν ασβεστοποιημένο όγκο στη λεκάνη της, ο οποίος περιείχε ένα κόκκαλο και τέσσερα παραμορφωμένα δόντια!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο από τα τέσσερα δόντια εξακολουθούν να συνδέονται με τα τοιχώματα του όγκου.

Η γυναίκα, που πέθανε πριν από 1.600 χρόνια περίπου, υπέφερε από μια πάθηση που είναι σήμερα γνωστή ως «τεράτωμα των ωοθηκών» (ovarian teratoma),  η οποία όπως υποδηλώνει το όνομά της, εμφανίζεται στις ωοθήκες. Η λέξη «teratoma» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «τέρας» και «όγκωμα». Ο όγκος έχει διάμετρο 44 χιλιοστά περίπου στο μεγαλύτερο σημείο του.


«Τα τερατώματα των ωοθηκών είναι περίεργοι, αλλά καλοήθεις όγκοι», αναφέρει ο Núria Armentano, επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας ANTROPÒLEGS.LAB και του Universitat Autonoma de Barcelona στο LiveScience.
Οι όγκοι προέρχονται από τα γεννητικά κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν τα ανθρώπινα αυγά και μπορούν να δημιουργήσουν τα μαλλιά, τα δόντια και τα οστά, ανάμεσα σε άλλες ανθρωπογενείς δομές.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στο χώρο του La Fogonussa κοντά στον προορισμό Lleida, στην Ισπανία, αποκάλυψαν ένα αρχαίο γυναικείο σκελετό με έναν περίεργο όγκο, που περιείχε δόντια, κρυμμένο στη λεκάνη της.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν βρει αυτό το είδος τερατώματος στον αρχαίο κόσμο.
Μια ασβεστοποιημένη μάζα που αποδείχθηκε τελικά ότι είναι όγκος
ανακαλύφθηκε στη λεκάνη του σκελετού της γυναίκας.

«Αυτή είναι μια εξαιρετική περίπτωση, όχι μόνο για την αρχαιότητά της, αλλά λόγω της αναγνώρισής της στο αρχαιολογικό αρχείο», αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό International Journal of Paleopathology.

Η γυναίκα έζησε σε μια εποχή παρακμής για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με νέες ομάδες (γνωστοί και ως «βάρβαροι») να κινούνται στη ρωμαϊκή επικράτεια, ανακαταλαμβάνοντας τελικά την Ισπανία αλλά και άλλες περιοχές.

 Ποια ήταν;

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την γυναίκα θαμμένη σε μια νεκρόπολη κοντά στην περιοχή Lleida στην Καταλονία της Ισπανίας. Τα μοναδικά αντικείμενα που βρέθηκαν θαμμένα μαζί της ήταν τα «tegulae», πλάκες που είχαν βάλει πάνω στο σώμα της προκειμένου να σχηματίσουν ένα είδος δίριχτης στέγης.
«Οι τάφοι tegulae ήταν οι πιο συχνές Ρωμαϊκές ταφές. Δεν ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο ή κάποια πλούσια κυρία της αριστοκρατίας. Είχε ένα χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό προφίλ», εξηγεί ο Armentano.


Μέσα στον όγκο (δεξιά) οι ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα παραμορφωμένα δόντια και ένα κομμάτι οστού που είχε μεγαλώσει μέσα σε αυτόν. Δύο από τα δόντια παραμένουν ακόμη προσκολλημένα στο τοίχωμα του όγκου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα παράδειγμα αυτού του τύπου όγκου, γνωστό σήμερα ως "Τεράτωμα ωοθηκών", έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι ενώ είναι δυνατόν η γυναίκα να μην παρουσίασε ποτέ συμπτώματα, είναι επίσης πιθανό, παρά το γεγονός ότι ο όγκος είναι καλοήθης, να ήταν αυτός που την σκότωσε τελικά.
«Αυτό το τεράτωμα των ωοθηκών θα μπορούσε να ήταν η αιτία θανάτου της γυναίκας, επειδή μερικές φορές η ανάπτυξη του τερατώματος οδηγεί σε μετατόπιση και εμφάνιση λειτουργικών διαταραχών στα γειτονικά όργανα», γράφουν οι ερευνητές. Σημειώνουν επίσης ότι μόλυνση, αιμολυτική αναιμία και επιπλοκές εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα τέτοιο τεράτωμα ωοθηκών, γεγονότα που θα μπορούσαν επίσης να είχαν προκαλέσει το θάνατο της γυναίκας.


Κοντινή λήψη των δύο δοντιών που εξακολουθούν να συνδέονται με τον όγκο.

Ο όγκος δεν θα είχε αλλάξει την εξωτερική εμφάνισή της, και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς επιπτώσεις είχε πάνω της, δηλώνει ο Armentano.
«Υποθέτουμε ότι, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρους της ζωής της, η γυναίκα δεν γνώριζε ότι είχε αυτό τον όγκο. Ανάλογα με τις επιπλοκές που προέκυψαν, θα το μάθαινε τελικά και θα υπέφερε, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν απτή απόδειξη για αυτό», γράφει ο Armentano. «Θα μπορούσε να είχε πεθάνει λόγω πολλών άλλων αιτιών!»
Και τα τέσσερα δόντια που βρέθηκαν μέσα στον όγκο είχαν παραμορφωθεί. Αυτά τα δύο βρέθηκαν εντός του όγκου, αλλά δεν ήταν πλέον κολλημένα στα τοιχώματα αυτού.

Παρά την αβεβαιότητα, τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι αυτή η γυναίκα ζούσε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Ο Peter Heather, καθηγητής του King’s College του Λονδίνου, σημειώνει στο βιβλίο του «Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (Oxford University Press, 2006), ότι το 411 μ.Χ., η Ισπανία είχε διαιρεθεί μεταξύ δύο κοινωνικών ομάδων γνωστών και ως Βανδάλων,  τους Suevi και τους Alans.

Ο αρχαίος συγγραφέας Hydatius έγραψε ότι «οι Ισπανοί στις πόλεις και τα οχυρά που επέζησαν των καταστροφών παραδόθηκαν προκειμένου να γίνουν δούλοι στους βαρβάρους, που κυριάρχησαν σε όλες τις επαρχίες».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου