Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η γενναιοδωρία επιμηκύνει τη ζωή μας;

Πολλοί πιστεύουν ότι το να δίνεις, είναι καλύτερο από το να παίρνεις. Οι ειδικοί φαίνεται ότι τους δικαιώνουν, αφού υποστηρίζουν ότι η γενναιοδωρία μπορεί να μας χαρίσει επιπλέον χρόνια ζωής. Με ποιόν τρόπο όμως η γενναιοδωρία προστατεύει τη ζωή μας;


Σύμφωνα με τους επιστήμονες βοηθώντας τους άλλους με απτές πράξεις προστατεύουμε την υγείας μας και επιμηκύνουμε τη διάρκεια της ζωής μας.

Όπως προέκυψε από την πενταετή μελέτη, όσοι αντιμετωπίζουν στρεσσογόνες καταστάσεις, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, αν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν βοηθήσει τους συνανθρώπους τους.

Οι στρεσσογόνες καταστάσεις που μπορούμε να ξεπεράσουμε πιο εύκολα, αν είμαστε γενναιόδωροι, μπορεί να αφορούν την απώλεια ενός κοντινού προσώπου, κάποια σοβαρή ασθένεια ή την απόλυση μας από τη δουλειά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν από τους ειδικούς κατά πόσο βοηθούσαν τους συνανθρώπους τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο χρόνο ξόδευαν οι εθελοντές για να βοηθήσουν τους γείτονες και τους συγγενείς τους, π.χ. κάνοντας τους θελήματα, βοηθώντας τους να περάσουν το δρόμο ή ψωνίζοντας τους τρόφιμα κ.τλ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη είναι πως όσοι βοηθούσαν τους γύρω τους αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με στρεσσογόνα περιστατικά στη ζωή τους.

Γιατί όμως η γενναιοδωρία προσθέτει χρόνια; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γενναιοδωρία μειώνει τα επίπεδα του στρες και ως εκ τούτου μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους στο ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου