Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Νέοι Ελληνες στη Σίλικον Βάλεϊ των ιδεών

Τέσσερις νέοι Ελληνες, που ζουν και εργάζονται στη Silicon Valley, μιλούν στην «Κ» για την κουλτούρα που δημιούργησε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας. Την κουλτούρα της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της μοναδικής οικονομικής και εργασιακής αντίληψης, η οποία συνεχίζει να παροτρύνει την αδιάκοπη επινόηση ιδεών.

Ο Ζήσης Κώνστας, ο Ανδρέας Νομικός, ο Δημήτρης Κουτσόγιωργας και ο Κωνσταντίνος Καρανάσος ήρθαν στη «Μέκκα των Η/Υ», κατά τη δεύτερη μεγαλύτερη περίοδο ακμής της. Εμπνέονται και δημιουργούν στην τομή της τεχνολογίας και μέσα από την εμπειρία τους στη Silicon Valley οραματίζονται την Ελλάδα που θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο, τον Ανδρέα, τον Ζήση και τον Δημήτρη, «το συγκλονιστικό στη Silicon Valley είναι το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εταιρειών για την αναζήτηση και τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, που θα οδηγήσει σε ένα μελλοντικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο».

Ο Ανδρέας Νομικός, 27 ετών, με δύο μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, πρόσφατα ξεκίνησε τη νέα του δουλειά ως μηχανικός στο Facebook. Το Facebook, όπως και η LinkedIn, είναι οι μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, πριν από πέντε χρόνια ήταν απλώς μία ιδέα Startup, που χρηματοδοτήθηκε και κατάφερε να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την επικοινωνία. «Εδώ, καλλιεργείται η κουλτούρα που σε κάνει να μην είσαι υπερόπτης. Μία εταιρεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα», εξηγεί ο Α. Νομικός. «Μία οποιαδήποτε καινοτομική ιδέα τεχνολογικής φύσεως έχει μεγάλες πιθανότητες χρηματοδότησης από “Κεφάλαιο επιχειρηματικού κινδύνου”», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτού του είδους το μοντέλο εταιρείας και η χρηματοδότησή της ακολουθεί αυστηρά συγκεκριμένα στάδια, που κάνουν το οικοσύστημα των Startups προσιτό, επικερδές, λειτουργικό, αποδοτικό, συναρπαστικό, αξιοκρατικό και διαφανές. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο Α. Νομικός, «το οικοσύστημα αυτό παρέχει έναν εξαιρετικό ελεγκτικό μηχανισμό και δημιουργεί νέα αξία στην αγορά».

Ο Δημήτρης Κουτσόγιωργας, 28 ετών και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νορθ Καρολάινα, είναι από τους πρώτους μηχανικούς της εταιρείας. «H Square παρουσιάζει ένα νέο τρόπο με τον οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να πληρώσει και να αποδεχθεί πληρωμή από πιστωτική κάρτα, μέσω «smartphone», ή να πληρώσει απλώς με το όνομά του». Εκτός από τις ευκολίες που παρέχει, η Square έρχεται να ανταγωνιστεί τα συμβατικά συστήματα συναλλαγών. Τα υπερσύγχρονα γραφεία της Square αποτυπώνουν το πνεύμα της εταιρείας. «Κάθε εργαζόμενος αισθάνεται σημαντικός. Μία ιδέα σου μπορεί να γίνει προτεραιότητα για το μέλλον της εταιρείας. Νιώθεις ότι οι κόποι σου δεν πήγαν χαμένοι», λέει χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσόγιωργας.

Οι εταιρείες της Silicon Valley είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η επιτυχία τους αλληλοεξαρτάται. Ο Ζήσης Κώνστας, 27 ετών, με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Stanford, εργάζεται στη Startup TrialPay, μία τεχνολογική πλατφόρμα διαφημίσεων στα παιχνίδια του facebook. «Η TrialPay είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Startups στο είδος της», εξηγεί ο ίδιος, «γιατί δημιούργησε έναν τρόπο με τον οποίο κερδίζουν και τα τρία μέρη που συνδέονται μέσω της εταιρείας: οι πελάτες, οι διαφημιζόμενοι και οι δημιουργοί των παιχνιδιών.

Εκτός από την κοινωνική δικτύωση, οι εταιρείες αυτές αποτελούν τεράστιες βάσεις δεδομένων. Ο Κωνσταντίνος Καρανάσος, 26 ετών, με διδακτορικό στις βάσεις δεδομένων Η/Υ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Γαλλίας, εργάζεται στo ερευνητικό ινστιτούτο της IBM. Σύμφωνα με τον Κ. Καρανάσο, «διανύουμε την εποχή των Big Data. Καθημερινά, «ανεβάζουμε» στο Διαδίκτυο γιγάντιους όγκους δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν τεράστια δύναμη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεγιστοποίηση του κέρδους εταιρειών, αλλά και για το καλό της ανθρωπότητας, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαφάνειας».

«Η παιδεία πρέπει να συνδεθεί με την αγορά»

Παρά τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και την αναγνώριση της σκληρής τους δουλειάς, ο Ζήσης, ο Κωνσταντίνος, ο Ανδρέας και ο Δημήτρης σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Ενα μεγάλο μέρος της πιο παραγωγικής μερίδας της Ελλάδας φεύγει στο εξωτερικό», τονίζει ο Κωνσταντίνος. Ωστόσο, «τα παιδιά που θα επιστρέψουν θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της Ελλάδας που θα βγει από τις στάχτες».

Ολοι τους πιστεύουν ότι η οικολογία των Startups, η ευκολία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, η ενίσχυση νέων ιδεών, η τόλμη, η διαφάνεια και η αξιοκρατία που ενσωματώνονται στην κουλτούρα της Silicon Valley, σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, είναι σημαντικά εργαλεία για την Ελλάδα. «Οχι για να δημιουργηθεί μία Silicon Valley στην Ελλάδα, αλλά για να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας μας. Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να κινηθούν επαγγελματικά με ιδέες που δεν απαιτούν υψηλό κεφάλαιο. Πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά για την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό», τονίζει ο Ζήσης. «Πρέπει να αναπτυχθούν οι πολιτικές και η νοοτροπία που να ενισχύουν τη δημιουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει την αγροτική της παραγωγή και τον τουρισμό πάνω σε νέα οικονομικά, επενδυτικά οικοσυστήματα, δημιουργώντας έτσι συνεχώς νέα αξία στην αγορά», τονίζει ο Ανδρέας. Οι πολιτικές του πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς μία εταιρεία είναι κατά τη γνώμη μου δευτερευούσης σημασίας. Το πρωτεύον είναι η αλλαγή νοοτροπίας», συμπληρώνει.

«Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας και πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αποτύχει», εξηγεί ο Δημήτρης. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο, ο οποίος παροτρύνει τους νέους Ελληνες να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, «η Παιδεία στην Ελλάδα πρέπει να συνδεθεί με την αγορά». Οπως τονίζει, «οι Ελληνες δεν υπολείπονται ούτε στο μυαλό ούτε στη γνώση».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου