Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το πολύ καθισιό βλάπτει

Σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί η πολύωρη ακινησία, σύμφωνα με νέα ευρήματα
Το πολύ καθισιό βλάπτει
Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης μάς έχουν μεταμορφώσει σε «πατατούλες του καναπέ», υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες

Τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ακόμη και θανάτου αυξάνει κατακόρυφα το παρατεταμένο καθισιό υπογραμμίζουν βρετανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια Λόουμποροου και Λέστερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μέσω της πολύωρης οδήγησης και παρακολούθησης τηλεόρασης αλλά και της διαρκούς χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενισχύει την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δηλώνουν σταθεροί στο ραντεβού τους με την καθημερινή γυμναστική. Οι ερευνητές τονίζουν πως, παρά το γεγονός ότι έστω και λίγη άσκηση μετά τη δουλειά είναι καλύτερη από το «λιώσιμο» στον καναπέ, το ότι εξακολουθούμε να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστοί σημαίνει ότι δεν απαλλασσόμαστε από τους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας.

Σηκωθείτε από τις θέσεις σας


Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 18 προηγούμενων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 800.000 άτομα. Μελετώντας αναλυτικά τα στοιχεία της κάθε μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να προσδιορίσουν σε απόλυτους χρόνους το πόσο καθισιό βλάπτει.

Αυτό πάντως που φαινόταν ξεκάθαρα, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρα Εμα Γουίλμοτ, ήταν το ότι εκείνοι που κάθονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου, συγκριτικά με όσους κινούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Ένας εργαζόμενος ο οποίος κάθεται όλη μέρα στο γραφείο και πηγαίνει στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά, σίγουρα θα έχει καλύτερη υγεία συγκριτικά με συναδέλφους του που πηγαίνουν σπίτι αμέσως μετά το γραφείο και κάθονται στην τηλεόραση» εξηγεί η ίδια. «Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει ανάλογα με το χρονικό διάστημα που αφιερώνει κανείς στο καθισιό. Συγκριτικά δηλαδή, ο κίνδυνος π.χ. για έναν σερβιτόρο που είναι όρθιος και κινείται όλη μέρα θα είναι πολύ μικρότερος» προσθέτει.

«Γενικά ο κόσμος πείθει τον εαυτό του ότι ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας 30 λεπτά γυμναστικής την ημέρα. Θα πρέπει όμως όλοι να σκεφτούν τι κάνουν και τις υπόλοιπες 23,5 ώρες» καταλήγει η ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου