Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Δύο ακόμα Ευρωπαϊκοί δορυφόροι στο διάστημα για χάρη του... Γαλιλαίου

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του προγράμματος Galileo (Γαλιλαίος), της φιλόδοξης Ευρωπαϊκής εκδοχής του αμερικανικού GPS, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), έπειτα από την επιτυχημένη εκτόξευση δύο ακόμα δορυφόρων από το κοσμοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας, στην πλάτη ρωσικού πύραυλου Soyuz.

Πρόκειται για τον τρίτο και τέταρτο δορυφόρο που εντάσσονται στο Galileo (οι δύο πρώτοι τέθηκαν σε τροχιά το 2011), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων όσον αφορά τη λειτουργικότητα του συστήματος. Τέσσερις δορυφόροι είναι ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται προκειμένου να γίνει σωστή γεωγραφική τοποθέτηση-εντοπισμός ενός κινητού τηλεφώνου ή αυτοκινήτου.

Παρά το σημερινό ορόσημο όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που χρειάζεται να γίνουν ώστε το Galileo να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Το σήμα που θα επιτρέπει στο κοινό να χρησιμοποιεί την υπηρεσία πλοήγησης που θα προσφέρει το Galileo αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2015, ενώ το σύνολο των δορυφόρων του συστήματος, 27 λειτουργικοί και τρεις εφεδρικοί, πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας. Μόνο τότε το Galileo θα μπορεί να επιδείξει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Συγκριτικά με το GPS των Ηνωμένων Πολιτειών, το Galileo υπόσχεται πιο ακριβείς και σωστές μετρήσεις, μολονότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αναβάθμιση των υποδομών του GPS εντός των επόμενων ετών.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου