Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η επιστήμη στο εδώλιο: Καταδίκη σεισμολόγων για τον φονικό σεισμό στην Άκουιλα

Έξι Ιταλοί επιστήμονες και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ιταλικό δικαστήριο καθώς «υποτίμησαν τους κινδύνους και δεν προειδοποίησαν το κοινό για τον φονικό σεισμό στην πόλη Aquila το 2009, όπου 309 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Το δικαστήριο καταδίκασε και τα επτά μέλη της Επιτροπής για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη Μείζονων Κινδύνων σε έξι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι δεν προειδοποίησαν το κόσμο, αν και είχαν εντοπίσει σεισμική δραστηριότητα τις εβδομάδες πριν από το μεγάλο σεισμό.

Η επιτροπή φέρεται να συνεδρίασε για τους προσεισμούς έξι ημέρες πριν από τον φονικό σεισμό. Ο τότε αντιπρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Bernardo De Bernardinis, βάσει της ενημέρωσης που είχε από την Επιτροπή για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη Μείζονων Κινδύνων, είχε ανακοινώσει πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη σεισμική δραστηριότητα και συμβούλευσε τους κατοίκους να ηρεμήσουν και να μην ανησυχούν.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς και με διεθνές κύρος σεισμολόγους και γεωλόγους της Ιταλίας, όπως ο Enzo Boschi επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

«Είμαι απογοητευμένος και απελπισμένος», δήλωσε ο Enzo Boschi. «Νόμιζα ότι θα αθωωθούμε, ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιόν λόγο με καταδίκασαν», πρόσθεσε.

Η απόφαση εξέπληξε αρνητικά την επιστημονική κοινότητα. Σημειώνεται μάλιστα πως ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τη φυλάκιση των κατηγορουμένων για τέσσερα χρόνια, ωστόσο ο δικαστής τους καταδίκασε σε έξι χρόνια. Πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικηγόρος του Bernardo De Bernardinis ανέφερε πως πρόκειται για «μεσαιωνικού τύπου κατηγορίες», κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την καταδίκη των επτά μελών της Επιτροπής για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη Μείζονων Κινδύνων, τονίζοντας πως αν είχαν προειδοποιηθεί δεν θα κοιμόντουσαν στα σπίτια τους την ημέρα του φονικού σεισμού.

«Οι επιστήμονες κατανοούν την επιθυμία των συγγενών των θυμάτων να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος, ωστόσο τονίζουν πως θα πρέπει να στρέψουν τις κατηγορίες τους σε όσους δεν τηρούν τους οικοδομικούς κανονισμούς σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή».

Σημειώνεται πως περισσότερα από 5.000 μέλη της επιστημονικής κοινότητας είχαν στείλει ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ιταλίας Giorgio Napolitano καταγγέλλοντας τη δίκη. Οι συνάδελφοί μας διώκονται επειδή απέτυχαν να προβλέψουν έναν σεισμό αλλά αυτό είναι αδύνατο, σημείωναν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου