Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο ανεβαίνει σκαλοπάτια

Ένα νέο αναπηρικό αμαξίδιο που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Chiba της Ιαπωνίας, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιείται σε ανώμαλες διαδρομές και στενούς χώρους με ιδιαίτερη ευκολία.
Το αμαξίδιο χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση εμποδίων και αλλαγών στην κλίση του έδαφος ώστε να προσαρμόζει αυτόματα τους τροχούς του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ορίσει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει και το ρομποτικό σύστημα θα κάνει όλα τα υπόλοιπα. Πέρα από τους αισθητήρες η ανίχνευση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τους ίδιους τους τροχούς, επιτρέποντας στο αμαξίδιο να αναγνωρίζει σκαλοπάτια και εμπόδια με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής διαδικασίας εξήγησε στο Digitized Information πως οι τροχοί του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανθρώπινα πόδια, αφού έχουν ακόμα και την δυνατότητα να ανεβαίνουν σκαλοπάτια, ένας τροχός την φορά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πίσω τροχοί χρησιμοποιούνται ως στήριγμα, ενώ οι μπροστινοί σηκώνονται στιγμιαία και υπό γωνία προκειμένου να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τον χρήστη με ασφάλεια. Δεν ενδείκνυται βέβαια για χρήση σε σκάλες, κυρίως λόγω του όγκου του, αλλά έστω και έτσι μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο στον δρόμο, ιδίως σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες.
Οι αισθητήρες μπορούν ακόμα να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε στο έδαφος και να προσαρμόσουν την γωνία του καθίσματος ώστε το σώμα του χρήστη να παραμείνει επίπεδο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα στροφής 180 μοιρών χρησιμοποιώντας βοηθητικούς σταθεροποιητές. Προς το παρόν το αμαξίδιο αυτό παραμένει ως πρωτότυπο, με το σύστημα κίνησης όμως να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύντομα θα προχωρήσει στο στάδιο της δοκιμής, προκειμένου να τελειοποιηθεί.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου