Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Cape Point, το σημείο που ενώνονται δυο ωκεανοί

Το Cape Point είναι ένα ακρωτήριο νοτιοανατολικά του Cape Peninsula, στην Νότια Αφρική, που προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου (έχει ανακηρυχθεί φυσικό καταφύγιο το 1938 φιλοξενώντας 250 είδη διαφορετικών πουλιών),  λέγεται ότι είναι το σημείο στο οποίο συναντιούνται δυο ωκεανοί, ο Ινδικός και ο Ατλαντικός.

Cape Point, εκεί που ενώνονται δυο ωκεανοί

Έτσι, κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι επισκέπτονται το Cape Point για να παρακολουθήσουν αυτό το υποτιθέμενο φυσικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που τελικά μάλλον είναι ένα έξυπνο εύρημα των ντόπιων κατοίκων που θέλουν με αυτό τον τρόπο να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή τους, μια και αυτή ή θεωρεία καταρρίφθηκε όταν βελτιώθηκαν οι τρόποι χαρτογράφησης της περιοχής. Όπως αποδείχθηκε οι δυο ωκεανοί ενώνονται 170 χλμ πιο νοτιοανατολικά, στο Cape Agulhas. 

Cape Point, εκεί που ενώνονται δυο ωκεανοί

Η θαλάσσια περιοχή έχει πολύ έντονα ρεύματα και είναι πολύ επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα.Φανταστείτε ένα ποτάμι με 1000 μίλια μήκος, 60 μίλια πλάτος και πάνω από ένα μίλι βάθος να ρέει με ταχύτητα έως και 6,5 μίλια την ώρα. Αυτή η τεράστια ροή  ζεστού νερού είναι γνωστή ως το ρεύμα Agulhas και ρέει νότια κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού. Σε συνδυασμό με τις πολλές αχαρτογράφητες ξέρες δεν είναι καθόλου τυχαία τα 26 ναυάγια που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Cape Point, εκεί που ενώνονται δυο ωκεανοί

Ακόμα και σήμερα, τα πλοία που πλέουν στις θάλασσες στα ανοικτά της νότιας ακτής μπορεί να αντιμετωπίσουν θυελλώδες καταιγίδες το χειμώνα και συνεχείς θύελλες την άνοιξη , με ανέμους που ξεπερνούν τα 100 χλμ την ώρα και που προκαλούν τερατώδη κύματα. 

Cape Point, εκεί που ενώνονται δυο ωκεανοί

Ο Πορτογάλος ναυτικός Bartolomeu Dias είχε μια ιδιαίτερα κακή εμπειρία στο Ακρωτήριο το 1488 και το ονόμασε «ακρωτήριο των καταιγίδων». Το σημερινό του όνομα «Cape Point» του το έδωσε ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης ο Δεύτερος, που σημαίνει το «αιχμηρό ακρωτήρι». Ένα όνομα που δεν απομακρύνεται πολύ από την πραγματικότητα. Το Cape Point όντως είναι ένας μυτερός βράχος ύψους 249 μέτρων που ορθώνεται πάνω από την θάλασσα!

Cape Point, εκεί που ενώνονται δυο ωκεανοί

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου