Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο βιομηχανικό ρομπότ τα πάει καλά με τους ανθρώπους

Εγώ, ο Baxter


Από τα 1,1 εκατομμύρια ρομπότ που εργάζονται σήμερα σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα εκτελούν προγραμματισμένες κινήσεις και λειτουργούν σε απομόνωση για λόγους ασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον χάρη στον Baxter, ένα βιομηχανικό ρομπότ με «κοινή λογική», το οποίο μπορεί να δουλεύει μαζί με τους εργάτες και να μαθαίνει από την εμπειρία τους. «Οι ειδικοί της ρομποτικής έχουν σχεδιάσει με επιτυχία ρομπότ που διαθέτουν υπεράνθρωπη ταχύτητα και ακρίβεια. Όμως αυτό που έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο είναι η ανάπτυξη ρομπότ που ενεργούν όπως εμείς -με άλλα λόγια, ρομπότ που κατανοούν το περιβάλλον τους και προσαρμόζονται σε αυτό» σχολίασε ο Ρόντεϊ Μπρουκς, καθηγητής του MIT και ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας Rethink Robotics που παράγει τον Baxter.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Baxter ένα «εντελώς νέο είδος ρομπότ».
Η μηχανή των 22.000 δολαρίων θα είναι εμπορικά διαθέσιμη από τον Οκτώβριο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα μεγάλο εύρος εργασιών -σε αντίθεση με τα περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ, τα οποία εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες θέσεις της γραμμής παραγωγής.
Εξοπλισμένο με πέντε κάμερες και σόναρ που παρακολουθεί το περιβάλλον και τους ανθρώπους στο γύρω χώρο, ο Baxter ακολουθεί βασικές αρχές της «κοινής λογικής» για να προσαρμόζεται στις περιστάσεις. Αν για παράδειγμα του πέσει ένα εργαλείο, το ρομπότ καταλαβαίνει ότι πρέπει να πάρει ένα άλλο για να συνεχίσει την εργασία του.
Αντί να έχει προγραμματιστεί για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, ο Baxter μπορεί να μαθαίνει νέα κόλπα: Οι άνθρωποι μπορούν να τον διδάσκουν νέες εργασίες πιάνοντάς τον από το χέρι για να του δείξουν τις απαιτούμενες κινήσεις. Αν η εργασία έχει εκτελεστεί σωστά, το πάτημα ενός κουμπιού αποθηκεύει τις κινήσεις στη μνήμη.
Σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνει, ο μηχανικός εργάτης αντιδρά με μια έκφραση σύγχυσης στην ενσωματωμένη οθόνη.
Δεδομένου ότι ακόμα και στις αυτοκινητοβιομηχανίες οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκτελούν το 20% των εργασιών στη γραμμή παραγωγής, ρομπότ σαν τον Baxter θα μπορούσαν στο μέλλον να αυτοματοποιήσουν περαιτέρω τη βιομηχανία.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου