Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Παρατείνει τη ζωή ο...ευνουχισμός αποφαίνεται ασυνήθιστη κορεατική μελέτη


Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ευνουχισμό ζουν έως και 20 χρόνια επιπλέον, από τους άνδρες που διατηρούν τα γεννητικά όργανά τους, σύμφωνα με κορεατική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology .

Η ασυνήθιστη κορεατική έρευνα, η οποία ανέτρεξε στα ιστορικά αρχεία της χώρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευνούχοι που ζούσαν στην Κορέα πριν από αιώνες, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ανδρικές ορμόνες ευθύνονται κυρίως για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής ενός άνδρα, γι’ αυτό πιθανώς στις σημερινές ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες ζουν πέντε χρόνια περισσότερα από τους άνδρες, κατά μέσο όρο.

Η τεστοστερόνη φαίνεται πως καταστέλλει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στα ζώα έχει διαπιστωθεί ότι ο ευνουχισμός ή η εμπλοκή της τεστοστερόνης μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε αβεβαιότητα κατά πόσο συμβαίνει κάτι ανάλογο και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Κιουνγκ-Τζιν Μιν του Πανεπιστημίου Ίνχα, μελέτησαν προσεκτικά τα γενεαλογικά αρχεία των ευγενών της αυτοκρατορικής αυλής της κορεατικής δυναστείας Τσοσάν (1392-1910).

Τα ευνουχισμένα αγόρια είτε έχαναν τα αναπαραγωγικά όργανά τους από ατύχημα (π.χ. δάγκωμα σκύλου), είτε σκοπίμως προκειμένου να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση στο παλάτι - μια πρακτική που ίσχυε έως το 1894.

Οι ευνούχοι στην Κορέα επιτρεπόταν να παντρεύονται και να έχουν οικογένεια με υιοθετημένα παιδιά. Οι ευνούχοι και τα άρρενα μέλη της κορεατικής βασιλικής οικογένειας ήταν οι μόνοι άνδρες που επιτρεπόταν να μένουν το βράδυ στο παλάτι. Κάτι ανάλογο γινόταν και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου π.χ. οι ευνούχοι φρουρούσαν τα βασιλικά χαρέμια.

Αναλυτικά γενεαλογικά αρχεία τηρούνταν για την τάξη των ευγενών, ευνουχισμένων και μη. Αυτή την πρακτική αξιοποίησαν οι Κορεάτες ερευνητές και, συγκρίνοντας τις ζωές των ευνούχων και των φυσιολογικών ανδρών, διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι ζούσαν 14 - 19 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Μεταξύ των 81 ευνούχων που μελετήθηκαν, η μέση διάρκεια ζωής ήταν τα 70 χρόνια, κατά 14,4 έως 19,1 χρόνια περισσότερα από τους άλλους (μη ευνούχους άνδρες), που ζούσαν 50,9 έως 55,6 έτη. Τρεις ευνούχοι πέρασαν τα 100 χρόνια, κάτι ασυνήθιστο ακόμα και σε μια σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα. Το ποσοστό των ευνούχων που συμπλήρωσαν τα 100 έτη ζωής, είναι τουλάχιστον 130 φορές μεγαλύτερο από αυτό στις σημερινές πλούσιες χώρες (π.χ. ένας στους 3.500 κατοίκους στην Ιαπωνία και ένας στους 4.400 στις ΗΠΑ).

Κατά τους ερευνητές, αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα διάφορα οφέλη που παρείχε η ζωή στο παλάτι, καθώς οι περισσότεροι ευνούχοι περνούσαν μακριά από την αυτοκρατορική αυλή τόσο χρόνο, όσο και μέσα σε αυτήν. Μάλιστα, οι ίδιοι οι βασιλιάδες και τα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας ζούσαν λιγότερο από όλους στο παλάτι, κατά μέσο όρο γύρω στα 45 - 47 χρόνια.

«Η ανακάλυψη προσθέτει σημαντικά στοιχεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών» (υπέρ των δεύτερων), δήλωσε ο Δρ Μιν.

Οι ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους συμβάλλουν στις βιολογικές μελέτες για την μελλοντική επέκταση της διάρκειας ζωής.

Προς το παρόν πάντως, όπως είπαν, «για καλύτερη υγεία και μακροζωία, οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το στρες και να μάθουν ό,τι μπορούν από τις γυναίκες».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου