Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ανιχνευτής καπνού σε… μάσκα

Μια καινοτόμο ιδέα που θα μπορούσε να σώσει ζωές είχε ο σχεδιαστής Ζερμέν Βερμπράκελ: δημιούργησε μια φορητή συσκευή η οποία λειτουργεί ως ανιχνευτής καπνού και παράλληλα μετατρέπεται σε αντιασφυξιογόνο μάσκα.
Η καλαίσθητη λευκή συσκευή TaG, όπως ονομάζεται, είναι πολύ απλή στη χρήση της. Σύμφωνα με τον επινοητή της, ο κάτοχός της μπορεί π.χ. να την τοποθετήσει σε κάποιο σημείο του δωματίου και να πέσει για ύπνο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο ανιχνευτής θα αρχίσει να χτυπάει προειδοποιώντας τον χρήστη για τον κίνδυνο που διατρέχει.
Ακόμη και αν το δωμάτιο έχει γεμίσει καπνούς, ο χρήστης θα μπορεί να εντοπίσει τον ανιχνευτή-μάσκα εύκολα και γρήγορα μέσω της ηχητικής και της φωτεινής προειδοποίησης με LED και να την τοποθετήσει πάνω από τη μύτη και το στόμα του για την προστασία του. Το μυστικό κρύβεται σε μια σειρά από φίλτρα τα οποία ενεργοποιούνται κατά τον εντοπισμό σωματιδίων άνθρακα καθαρίζοντας τον εισπνεόμενο αέρα.
Η έξυπνη ιδέα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προτύπου, ενώ ο Βερμπράκελ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει οποιαδήποτε σχέδια για μελλοντική της εκμετάλλευση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου