Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Εξυπνες» κουρτίνες εντοπίζουν διαρρήκτες

Δημιουργήθηκε ύφασμα με αισθητήρες εντοπισμού κίνησης
«Εξυπνες» κουρτίνες εντοπίζουν διαρρήκτες
Οι αισθητήρες που είναι «πλεγμένοι» μέσα στο ύφασμα εντοπίζουν την παράνομη είσοδο σε έναν χώρο και ενεργοποιούν τον συναγερμό

Ερευνητές στη Γερμανία δημιούργησαν ένα ύφασμα το οποίο φέρει ενσωματωμένους αισθητήρες εντοπισμού κίνησης. Ετσι τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από αυτό το ύφασμα (κουρτίνες, μουσαμάδες, καλύμματα κ.α.) μπορούν να διαπιστώνουν αν κάποιος έχει εισέλθει παρανόμως μέσα σε έναν χώρο και να ενεργοποιούν τον συναγερμό.
Υφασμα-φύλακας
Το νέο ύφασμα μέσα στο οποίο είναι πλεγμένος ο μηχανισμός εντοπισμού κίνησης δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου IZM στο Βερολίνο, του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και της υφαντουργικής εταιρείας ETTLIN.
Το σύστημα αποτελείται από αισθητήρες και αγώγιμα νήματα που συνδέονται με έναν επεξεργαστή ο οποίος υποδέχεται τα σήματα των αισθητήρων. Σε περίπτωση που κάποιος κουνήσει ή κόψει ένα κομμάτι του «έξυπνου» υφάσματος για να εισέλθει σε έναν χώρο, ο επεξεργαστής ενεργοποιεί τον συναγερμό.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ύφασμα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά και «αόρατα» έναν χώρο ενώ το κόστος παραγωγής του είναι πολύ χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί έναν πολύ πιο φθηνό τρόπο προστασίας των οικιών και άλλων χώρων σε σύγκριση με άλλα υπάρχοντα συστήματα.
Οι εφαρμογές
Οι εφαρμογές του νέου υφάσματος είναι πολλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κουρτινών που θα ελέγχουν τον χώρο σε σπίτια ή και σε ολόκληρα κτίρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μουσαμάδων στις καρότσες των φορτηγών για να ειδοποιούνται οι οδηγοί τους σε περίπτωση που κάποιος κόψει ένα σημείο του μουσαμά για να μπει στο φορτηγό.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε υφάσματα ή καλύμματα που θα τοποθετούνται σε θησαυροφυλάκια, σε μουσεία κ.α.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου