Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

10 Χρόνια Mozilla Firefox!


Τα 10 του χρόνια έκλεισε χθες ο Mozilla Firefox, ο τρίτος δημοφιλέστερος browser μετά τους Google Chrome και Internet Explorer, με περισσότερους από 450 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.
H πρώτη έκδοση με την ονομασία ‘Phoenix 0.1 κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2002 στα πλαίσια του open-source ‘Mozilla project’ ή με άλλα λόγια του συνεχιστή του τότε δημοφιλούς browser Netscape Navigator. Τον επόμενο χρόνο ιδρύθηκε το Mozilla Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βασική αρχή ότι “το Web είναι ένας κοινόχρηστος δημόσιος πόρος και όχι αγαθό προς πώληση”.
Στις 9 Φεβρoυαρίου 2004, ο browser μετονομάστηκε σε Mozilla Firefox και εννιά μήνες αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη τελική έκδοση (Firefox 1.0). Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μεγάλες αναβαθμίσεις και προσθήκες νέων λειτουργιών (περιβάλλον, tabs, αναζήτηση, ορθογραφικός έλεγχος, anti-phising κ.α), γεγονότα που συνετέλεσαν στην κατάκτηση σημαντικότατου μεριδίου αγοράς από το Firefox σε βάρος φυσικά του Internet Explorer.
Σήμερα, ο δημοφιλής browser διατίθεται σε 75 διαφορετικές γλώσσες αλλά και εκδόσεις για Windows, Mac, Linux και Android.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου