Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σε υψηλά επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη

Παρά την ισχύουσα νομοθεσία

 Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, το 21% των αστικών πληθυσμών εκτίθεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιρούμενων σωματιδίων από το ευρωπαϊκό όριο   \r\n        \r\n          (Φωτογραφία: \r\n          Reuters
Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, το 21% των αστικών πληθυσμών εκτίθεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιρούμενων σωματιδίων από το ευρωπαϊκό όριο

Τα μικροσωματίδια εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνα επίπεδα στην Ευρώπη, παρά τη νομοθεσία για τη μείωση των τοξινών από τις εξατμίσεις των οχημάτων και των οικιακών και βιομηχανικών καυστήρων, αποφαίνεται σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Κατά μέσο όρο, η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου μειώνοντας κατά οκτώ μήνες το προσδόκιμο επιβίωσης και στις πιο επιβαρημένες περιοχές κατά δύο χρόνια, όπως οι βιομηχανικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειώσει τις εκπομπές πολλών ρυπογόνων παραγόντων την τελευταία δεκαετία αλλά μπορούμε να τις μειώσουμε περισσότερο», εξηγεί η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ Ζακλίνκ ΜακΓκλέιντ, υπογραμμίζοντας του κινδύνους ενόψει της αναθεώρησης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Σε πολλές χώρες, η συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων εξακολουθούν να είναι πάνω από τα νόμιμα και συνιστώμενα όρια, που έχουν καθοριστεί για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών», τονίζει.

Σε κοινή ανακοίνωση της ΕΟΠ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Τζάνεζ Ποτοκνικ σημειώνει ότι το 2013 θα είναι αφιερωμένο στην Ατμόσφαιρα και ο ίδιος προσωπικά θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2010, το 21% των αστικών πληθυσμών εκτίθεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων από το ευρωπαϊκό όριο.

Έως και το 30% των κατοίκων των αστικών κέντρων εκτίθενται σε αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2.5 μm σε επίπεδα πάνω από τον ετήσιο ευρωπαϊκό στόχο. Τα συγκεκριμένα σωματίδια μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων στην αιματική ροή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα καθορισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας ανώτατα όρια είναι ακόμη αυστηρότερα. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΠΟΥ οι περισσότεροι αστικοί πληθυσμοί στην Ευρώπη εκτίθενται σε επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ένας άλλος σοβαρός ρυπογόνος παράγοντας του αέρα είναι το όζον, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Και πάλι η έκθεση στα επίπεδα του όζοντος είναι αρκετά σοβαρή, καθώς στα μεσογειακά κράτη οι πληθυσμοί υπερεκτίθενται λόγο εντονότερης ηλιοφάνειας.

Το 2010, το 97% των Ευρωπαίων εκτίθεντο σε όζον πάνω από τα επίπεδα αναφοράς του ΠΟΥ και το 17% κάτω από το κατώτερο ευρωπαϊκό όριο.

Οι ρυπογόνοι παράγοντες του αέρα προέρχονται από τις μηχανές καύσης των οχημάτων, της βιομηχανίας, των οικιακών καυστήρων και από περίπλοκες χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα.

Η συστημική μόλυνση είναι αποτέλεσμα της εισόδου των ρυπαντών στο νερό, το έδαφος και την τροφική αλυσίδα, καθώς και στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) υπογραμμίζει την νομοθετική ανάγκη για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της ανθρώπινης υγείας σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου